Diari La Veu del País Valencià
La manca de digitalització disminueix un 4% la productivitat de les empreses valencianes

Els economistes Daniel Lacalle i Miguel Sebastián van exposar dijous a València els reptes als quals s’enfronta l’economia valenciana així com els principals actius que té per a mantindre’s en la senda del creixement. De la mateixa manera que ja va anunciar el BBVA dimecres, els experts van posar de manifest que el creixement de l’economia valenciana –com el de la resta de les economies mundials– ha entrat en una època desacceleració.

Lacalle i Sebastián consideren que tot i que cal parar atenció als riscos als quals s’enfronta l’economia, el període que ara comença s’ha d’entendre com una oportunitat. Així, perquè l’economia valenciana continue creixent i creant ocupació estable caldria treballar a millorar la productivitat “especialment baixa” del País Valencià. En aquest sentit, consideren fonamental que s’avance en la digitalització de l’economia i que l’ús de les noves tecnologies es redirigisca cap als sectors on el territori té un gran potencial.

“Cal donar suport a les noves tecnologies. El drama de l’economia espanyola i valenciana és que, al contrari del que ha ocorregut en altres països, la inversió en I+D ha caigut durant la crisi, tant la pública com la privada” va assenyalar Sebastián. En aquest sentit va instar el Consell a invertir a generar cultura de l’I+D+I.

En la mateixa línia, dimecres, el responsable d’Anàlisis Macroeconòmic de BBVA Research, Rafael Doménech, va demanar que el Consell treballe per a assegurar l’arribada de la banda ampla a tot el País Valencià. També va instar la Generalitat a prendre la davantera i a incrementar el nombre i la qualitat dels serveis públics mitjançant les noves tecnologies.

I és que tant els economistes com el directiu del BBVA van relacionar els baixos nivells de productivitat amb la manca de digitalització empresarial. En aquest sentit, tots tres van posar de manifest que invertir en digitalització és molt més fàcil en empreses grans i el País Valencià té el handicap que la majoria de les seues empreses són familiars. De fet, Doménech fins i tot va advocar per augmentar la grandària de les empreses com a mesura per a acabar amb “el dèficit de digitalització”.

Digitalitzar el turisme i la indústria

Segons els càlculs de BBVA, si s’augmentara el nivell de digitalització de les empreses valencianes fins a arribar a la mitjana estatal, la productivitat augmentaria un 3,9%. Entre altres coses, des del BBVA s’assenyala que amb l’increment de la digitalització les empreses del País Valencià tindrien més facilitats per a obrir-se a altres mercats.

La digitalització és la clau per a millorar la productivitat de l’economia valenciana però, segons expliquen Lacalle i Sebastián, no cal “inventar la roda” i l’objectiu hauria de ser aplicar les noves tecnologies als sectors econòmics que ja són potents. Per exemple, Sebastián va insistir a continuar treballant en la potenciació de la política industrial. “València té una potent indústria automobilística però això cal regar-ho contínuament, mantindre-ho i fer un esforç en el sector públic i privat per a millorar eixa productivitat”, va insistir.

Pel que fa al turisme, “denostat injustament” segons Lacalle, la digitalització pot ser la clau per a atraure nous mercats i turistes més cosmopolites i respectuosos. “El turisme ens pot donar una enorme capacitat d’augmentar el creixement i l’ocupació si s’orienta cap a major valor afegit i ens apropa a clients i a mercats on està creixent la classe mitjana”, va insistir Lacalle. En la mateixa línia, Sebastián va reiterar la ideaque “cal millorar també l’oferta turística amb l’ús de les noves tecnologies per a atraure turisme de qualitat i atret per altres factors més enllà del sol i platja”.

Comparteix

Icona de pantalla completa