Diari La Veu del País Valencià
La ministra d’Hisenda troba inexplicable que el País Valencià reba 800 euros menys per habitant que Cantàbria

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha denunciat aquest dijous “l’infrafinançament” del conjunt de les comunitats autònomes que, a més, es troba “descompassat”, atés que hi ha una diferència de 800 euros per habitant entre la regió millor finançada (Cantàbria) i la pitjor tractada (el País Valencià).

Montero considera aquesta una circumstància “del tot inexplicable”. “Cal corregir-ho i corregir la borsa global que es reparteixen les comunitats autònomes, que han de tindre una major participació en la recaptació tributària que realitza l’Estat”, ha conclòs.

La ministra ha comparegut davant de la Comissió d’Hisenda del Senat per a explicar les línies generals i els objectius del seu departament, on ha valorat que el passat 26 de setembre es reunira per primera vegada el grup de treball polític entorn del finançament autonòmic, després de diversos mesos de reunions del grup tècnic.

Montero ha explicat que aquestos treballs “multilaterals” permetran quantificar la “ineficiència” de recursos i ponderar el repartiment del finançament entre els territoris, si bé creu que el conjunt del sector està “infrafinançat”.

Eixida al mercat

El govern espanyol ja planeja que els territoris isquen al mercat per a poder finançar-se i deixen “arrere” mecanismes de finançament com el Fons de Liquidació Autonòmica (FLA), atés que “només poden tindre una vertadera autonomia política quan es té autonomia financera”.

La ministra considera que el primer “gran acord” sobre el model de finançament autonòmic es pot aconseguir entorn de la insuficiència de recursos i que siga reconeguda per l’Estat.

En la seua opinió, també ha d’haver-hi consens en la distribució variable que compon el model, de manera que es tinga en compte la població com a element fonamental i paràmetres com el de la pobresa i la insularitat, a més de procedir a una “harmonització” d’impostos transferits, com els de Successions i Donacions.

La titular d’Hisenda ha demanat al senador del Partit Demòcrata Europeu Català Josep Lluís Cleries que el seu partit estiga present en les reunions multilaterals i en la defensa dels interessos de Catalunya i de la resta de territoris.

Comparteix

Icona de pantalla completa