El Congrés engegarà la reforma de l'Estatut a finals d'octubre després d'un bloqueig de set anys

El principal canvi que es vol incloure és la coneguda com la 'clàusula Camps', una disposició addicional perquè les inversions de l'Estat al País Valencià siguen equivalents al pes poblacional
5 octubre 2018 01:00h
La moció pactada entre el PP, Ciudadanos i Foro Asturias remarca la necessitat que es garantisca la "igualtat", l\'equitat i la transparència en el model de finançament.

El Congrés preveu activar a finals d'aquest mes la reforma de l'Estatut amb la reunió de la ponència que haurà de discutir les esmenes presentades pels grups parlamentaris, un debat al qual s'incorporarà també una delegació de les Corts, segons han informat a Europa Press fonts parlamentàries.

Fa dos anys que el Ple del Congrés va tornar a donar via lliure a la tramitació d'aquesta proposició de llei per a introduir en l'Estatut una nova disposició addicional perquè les inversions de l'Estat en aquesta autonomia siguen equivalents al pes de la seua població i que es coneix com a 'clàusula Camps', atés que va ser l'expresident popular, Francisco Camps, qui la va aprovar en 2009.

Eixa va ser la tercera vegada que el Congrés admetia a tràmit aquesta reforma; les dos anteriors no van servir de res perquè les Corts es van dissoldre en convocar-se eleccions generals, així que la iniciativa va haver de tornar a debatre's i votar-se en octubre de 2016, a l'inici de la present legislatura.

Una vegada admesa a tràmit, es van ampliar els terminis per a la presentació de les esmenes durant un any i mig i finalment els grups les van registrar el passat mes de març. No obstant això, des d'aleshores no s'ha pogut donar cap pas més perquè era necessària una resolució de la Presidència del Congrés.

La modificació de la norma autonòmica fonamental de 2006 va establir que, per a futures modificacions, el parlament valencià hauria de nomenar una delegació que participara en els debats durant la tramitació de la reforma en el Congrés.

No obstant això, aquesta previsió no tenia encaix reglamentari en la Cambra baixa espanyola, les regles de la qual fins ara només recollien la participació d'una delegació de l'assemblea proponent per a la revisió dels estatuts d'autonomia aprovats a l'empara de l'article 152.1 de la Constitució, com és el cas del català, el basc, l'andalús i el gallec.

La participació d'eixa delegació es regula mitjançant una resolució de la Presidència del Congrés de 1993 que era necessari adaptar per a donar cabuda als representants que envien les Corts Valencianes per a la reforma del seu estatut. La setmana passada va ser quan la presidenta del Congrés, Ana Pastor, va dictar una nova resolució per a actualitzar la de 1993 a les noves circumstàncies.

Així doncs, les Corts procediran en els pròxims dies a nomenar als seus integrants i la previsió és que la ponència de la Comissió Constitucional que tramitarà la reforma estatutària es puga reunir a final de mes per a començar a debatre les esmenes juntament amb els diputats autonòmics.

next