Un espectacle amb música, teatre, focs artificials i un camió per a homenatjar Carles Santos a València

Ximo Solano dirigeix 'Santos, i ara què?', una producció de l'Institut Valencià de Cultura amb què es vol recordar el compositor vinarossenc mort en 2017
/ València
5 octubre 2018 01:00h
El Teatre Principal acollirà el proper 10 d\'octubre l\'homenatge a l\'artista Carles Santos.

El Teatre Principal de València acull aquest dimecres, 10 d'octubre, l'espectacle en homenatge al compositor, pianista i artista Carles Santos, mort el passat 4 de desembre. 'Santos, i ara què?' és la proposta que ha produït l'Institut Valencià de Cultura (IVC) per a recordar el músic vinarossenc.

A les 21.00 hores començarà al carrer l'homenatge a la figura polièdrica del músic, compositor, escultor, fotògraf, poeta i dramaturg, hereu de l'esperit avantguardista de Miró o Joan Brossa. L'espectacle és una producció de l'IVC dirigida per Ximo Solano en la qual també han volgut col·laborar entitats com la Fundació Caixa Vinaròs, la Universitat de València-Àrea d'Activitats Musicals, Pere Portabella-Films59, Pianos Clemente o Adif. El títol de l'homenatge prové d'una pregunta que Joan Brossa va fer al mateix Carles Santos: "Toques molt bé el piano, però, i ara què?", una pregunta que va marcar tota la trajectòria d'aquest autor que s'interpel·lava i interpel·lava tots els que treballaven amb ell amb aquesta qüestió. Una manera de créixer i continuar arriscant cada dia un poc més en tots els seus treballs.

A l'homenatge hi haurà música, dansa, text, poesia, pirotècnia, música amb instruments tradicionals, música de banda, foc, entre altres manifestacions artístiques. En l'espectacle participen, de manera desinteressada, persones i grups vinculats a l'artista, com el Cor Tramuntana Tremens format ex-professo per a aquest esdeveniment, integrat per díhuit cantants que van estrenar l'obra en 1989 i van actuar juntament amb Carles Santos pels principals festivals de tot Europa. En l'actualitat, la pràctica totalitat dels seus components continuen vinculats a la música d'una manera o d'altra i se sumen a aquest homenatge de manera desinteressada.

També participen col·laboradors de l'artista com l'actor Pep Cortés, primer actor amb el qual Santos va treballar en una creació pròpia, o la ballarina Sol Picó. El director de tot aquest muntatge, Ximo Solano, ha explicat que "hi ha un piano, sense pianista, apareix la música, sense pianista i a l'escenari tot es completa, compositor, música, piano i pianista. Representarem la veu, el cos, el cos i la veu i la iconografia, i Carles Santos estarà en tot moment omnipresent, sentirem la seua veu, la seua presència". I afig que "no és un espectacle de Carles Santos, és un espectacle amb Carles Santos. Santos donarà l'entrada, interactuarà, donarà rèpliques perquè cada espectador trie el seu Santos i el faça propi com crega convenient".

En l'homenatge participen formacions com el Cor Tramuntana Tremens; el grup de teatre Scura Splats; la pirotècnia Peñarroja; la Unió Musical de Llíria; els dolçainers Xavier Richart, Eduard Navarro, Toni de la Asunción, Armand Fletes, Dani Ferrando, Juanfran Ballestero, Luis Sanz, Diògenes Bort, Esperanza Suárez, Roman Marzá, Alvaro Plà, Joaquin Margaix, Mari Carmen Gimeno, Vicent Millo, Roger Gascó, Leandre Santonja, i les colles 'La Brama', 'El Cudol', Colla de Dolçainers i Tabaleters de Massamagrell, 'El Califat' de Benimaclet, 'La Llavor' d'Almenara, el pianista Óscar Campos o el percussionista Jesús Salvador 'Chapi', entre altres amics i col·laboradors.

La producció de l'homenatge ha inclòs l'arqueologia documental de l'obra de Santos, la recopilació de materials, i la gravació d'un documental el dia 8 d'octubre amb un camió en el qual el pianista Óscar Campos interpretarà peces de Carles Santos. El camió visitarà l'estació del Nord, el Mercat Central, la Llotja i altres llocs de la ciutat, i preguntarà als vianants què saben de Carles Santos, què els sembla la seua música i altres preguntes per a conformar un vídeo resum sobre l'impacte social de l'artista.

next