Diari La Veu del País Valencià
Alts càrrecs neguen que Camps els dictara a qui adjudicar les obres del circuit de la Fórmula 1

Durant dos dies, han desfilat pel Jutjat d’Instrucció número 17 de València fins a nou exalts càrrecs de la Generalitat Valenciana, tècnics i representants d’empreses, tant públiques com privades. Aquesta nova ronda de declaracions s’emmarca dins de la causa que va denunciar la Fiscalia Anticorrupció en febrer d’enguany i la recerca de la qual era secreta, per la construcció del circuit urbà de la Fórmula 1 a València.

El que la jutgessa investiga és l’adjudicació d’aquestes obres a empreses amigues fins i tot molt abans que es dictara el Decret de Presidència que assignava la competència per a la construcció del circuit a la Conselleria d’Infraestructures. Al mateix temps, s’intenta esbrinar si les adjudicatàries van pagar diners sota mà per al finançament de les campanyes electorals del PPCV.

Així, entre el dijous i el divendres han declarat davant la jutgessa l’exsecretari autonòmic d’Infraestructures, Victoriano Sánchez-Barcáiztegui; Adolfo Roca, cap del Servei d’Infraestructures Públiques; César Cuesta, enginyer de l’Entitat d’Infraestructures de la Generalitat (EIGE); Juan Antonio Sánchez, subdirector general de la Conselleria d’Infraestructures; Vicente Puig, director tècnic de l’empresa pública gestora de la Xarxa de Transport i Ports de la Generalitat (GTP); Pablo Cotino, exassessor jurídic de GTP i exgerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), i Pablo Carbonell, exdirector gerent de GTP.

A més, ha declarat també un representant de l’empresa Rover-Alcisa, que finalment no va ser-ne l’adjudicatària i que ha assegurat que no hi va veure res irregular en el procediment.

La resta d’investigats també han garantit la legalitat de la convocatòria pública, especialment l’exsecretari autonòmic d’Infraestructures. Al llarg d’un interrogatori que va durar tres hores, Victoriano Sánchez-Barcáiztegui només va ser ferm quan va assegurar que no va rebre ordres de l’expresident de la Generalitat Francisco Camps, encara que sí que l’informava dels detalls.

Respecte al procés d’adjudicació de les obres del circuit de la Fórmula 1 hi va dubtar, tot al·legant que havien passat més de deu anys i que no en recordava els detalls. L’alt càrrec va explicar que els aspectes del circuit els discutia amb el conseller José Ramón García Antón. Aquesta conselleria va ser l’encarregada d’estudiar les possibilitats que València albergara proves automobilístiques en un traçat urbà. En aquest sentit, Sánchez-Barcáiztegui va reconéixer que va participar personalment en els estudis inicials, atesa la seua competència i la de la seua conselleria.

Cal recordar que la prova de càrrec contra la legalitat del procediment d’adjudicació de les obres i que consta en el sumari són les actes de les reunions que l’exassessora de Camps, Belén Reyero, va aportar al jutjat. Amb aquestes reunions es podria provar que la Generalitat ja estava en contacte amb les empreses adjudicatàries de les obres molt abans que s’iniciara el procediment.

Aquesta i altra informació va ser aportada per Reyero també al Jutjat d’Instrucció número 2 de València, que investiga els contractes amb Bernie Ecclestone per a la celebració de la Fórmula 1 a València. Gràcies a aquesta col·laboració judicial, han quedat fora del cas Belén Reyero i els altres investigats: l’exconsellera Lola Johnson, el pilot Jorge Martínez ‘Aspar’ i el director de la Societat Projectes Temàtics (SPTCV), Nicolás Figueres. Tots tres van confessar que rebien ordres de Camps i que l’expresident els va obligar a signar.

Com va avançar Diari La Veu, aquestes reunions són anteriors als decrets de Presidència i de la Conselleria per a la construcció del circuit de la Fórmula 1, la qual cosa provaria que les obres ja estaven adjudicades per endavant i, precisament, a empreses que van col·laborar en el finançament del PPCV.

En concret, es tracta del Decret 3/2007, de 14 de març, del president de la Generalitat, “pel qual s’assigna a la Conselleria d’Infraestructures i Transport la competència per a executar les infraestructures del circuit urbà en el qual se celebre el Gran Premi de Fórmula 1”. Aquest decret va ser publicat al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana el 26 de març del mateix any. Però no va ser fins l’any següent quan la Conselleria assumia les competències a través del Decret 15/2008, de 8 de febrer, del Consell, “pel qual es regulen les condicions tècniques, jurídiques i administratives del Gran Premi d’Europa de Fórmula 1 a la ciutat de València”, publicat al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana tres dies després.

En aquesta peça consten en aquest moment 24 investigats, com ara l’expresident Francisco Camps, l’exvicepresident Vicente Rambla, l’exconseller Mario Flores, els exsecretaris autonòmics Victoriano Sánchez-Barcáiztegui i David Serra, l’exassessora Belén Reyero i els empresaris Rafael i Tomás Martínez Berna, entre d’altres.

Comparteix

Icona de pantalla completa