Diari La Veu del País Valencià
Oltra recorda el compromís del Consell de recuperar la dignitat de les víctimes de la Guerra Civil

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat la importància de la memòria històrica, “no solament per a rescatar de l’oblit sinó perquè ha de prevaldre la justícia històrica enfront de la pena de l’esborrat de la memòria”.

Oltra s’ha pronunciat d’aquesta manera durant les jornades pel 30é aniversari de l’homenatge anual als guerrillers i a les guerrilleres antifranquistes que se celebren en la localitat de Santa Cruz de Moya (Conca) des de 1989.

Aquesta localitat, ha recordat, és un “referent” de la reivindicació de la història de les persones que “van decidir conscientment viure en la clandestinitat de les muntanyes al llarg del país per a mantindre viva la flama de la lluita revolucionària, per la llibertat, per la democràcia i contra el feixisme” després del final de la Guerra Civil.

“Recuperar la memòria d’aquells lluitadors i lluitadores antifranquistes i dels seus familiars, que van ser víctimes de repressió, ha de formar part del ferm compromís dels poders públics amb els drets humans i el dret universal de les víctimes a la justícia, la veritat, la reparació i la no repetició”, ha afirmat Mónica Oltra.

En aquest punt, la vicepresidenta ha mostrat el “compromís amb la justícia universal” de l’actual Consell. “Des del mateix dia en què l’actual Govern valencià va prendre possessió, l’1 de juliol de 2015, estem compromesos i compromeses en la recuperació de la dignitat i la reparació de l’honor i el bon nom de totes les víctimes de la Guerra Civil i, especialment, dels qui van patir la brutal repressió posterior que es va allargar fins a l’arribada de la democràcia”, ha declarat.

Oltra ha destacat el “blindatge” a la inversió de 9,4 milions d’euros destinats específicament a la recuperació de la memòria històrica durant els pròxims 12 anys, des de la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques.

Sobre aquest tema, ha assenyalat que a Paterna “es troba la que probablement és la fossa comuna més nombrosa d’Espanya”, on es calcula que “més de 2.300 persones van ser afusellades. “Res se m’ocorre més humà que donar sepultura a un ésser estimat”, ha sentenciat.

Llei de memòria democràtica

Un esforç que es conjuga amb la Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència que estableix les bases per a honrar “tant a les víctimes de la guerra que va acabar amb la segona república com a les víctimes de la repressió posterior”, ha apuntat.

“Es tracta d’una llei molt ambiciosa que atorga el reconeixement social, el restabliment de la dignitat i l’honor i la reparació moral dels danys causats a les víctimes de la guerra civil i de la dictadura franquista”, ha remarcat la vicepresidenta.

Oltra ha remarcat que “una cosa són les víctimes de la nostra guerra, de qualsevol guerra, i una altra les víctimes d’una repressió implacable, sistemàtica, estructural, sostinguda en el temps”. En aquest punt, ha recordat que l’estat espanyol va patir “una de les repressions més terribles de la història contemporània”. Així, ha apuntat que, segons l’ONU, l’estat espanyol és, després de Cambodja, l’estat del món amb major nombre de desapareguts sense identificar després de la Segona Guerra Mundial.

Comparteix

Icona de pantalla completa