Diari La Veu del País Valencià
Ciutadans denuncia que un 20% dels col·legis públics no imparteix cap hora en castellà en Infantil

Ciutadans ha presentat en la Sindicatura de Greuges una queixa en què denuncia que el 20% dels col·legis públics valencians que ofereixen educació infantil no donen “ni una sola hora de castellà”. Segons la formació taronja, s’incompleix d’eixa manera la legislació estatal que imposa almenys el 25% de les hores en castellà.

En una compareixença davant els mitjans a les portes de la seu de la Sindicatura a Alacant, la diputada al Congrés dels Diputats Marta Martín ha mantingut que dels 205 col·legis del programa “experimental” en tot el País Valencià, almenys el 20% d’ells no imparteixen en castellà i que la formació porta “mesos” reclamant les actes.

“Hem tingut moltes dificultats per a accedir a elles i quan per fi se’ns ha permés entrar a la Conselleria, hem hagut de revisar una a una cada acta”, ha explicat i ha concretat que així han “descobert” que “potser no es volien donar perquè s’estava incomplint la normativa estatal que els xiquets tenen el deure d’estudiar en castellà en els col·legis”.

Així, ha indicat que la formació prendrà “totes les iniciatives adients” perquè es complisca la legislació “i es respecten els drets lingüístics dels xiquets en aquesta Comunitat”.

D’altra banda, la diputada a les Corts Mercedes Ventura ha demanat “cuidar les dues llengües cooficials” i ha criticat la “poca transparència” del Consell “a l’hora de publicar aquestes dades”.

En aquest sentit, ha assegurat que solament es publica “algun percentatge de Primària” i no del “projecte experimental” d’Infantil. A més, ha mantingut que existeixen col·legis que “no estan conformes” amb els resultats dels consells escolars i amb “la implantació” del model experimental.

Sobre aquest tema i sense precisar de quin centre es tractava, ha exemplificat que en un col·legi situat a València el consell va votar en contra (10 vots contra 8) en base “a la majoria qualificada” i, “en contra del consell escolar i de les AMPA, s’ha aplicat un model experimental. A més, els pares no han rebut la informació del percentatge de llengües que es parlen en educació infantil”.

Comparteix

Icona de pantalla completa