150 anys de trenet. Primera parada: de la Barraca a l’estació de la Valldigna

L’Associació Cultural 'Carcaixent m’agrada' i l’Associació Cultural del Ferrocarril Valencià uniren esforços per a recordar el trenet
7 abril 2014 01:00h
RedactaVeu / Carcaixent

Enguany es commemoren els 150 anys de la posada en funcionament de la línia de ferrocarril entre Carcaixent i Gandia, que més tard arribaria fins a Dénia.

Per això, l’Associació Cultural del Ferrocarril Valencià (ACFEV) i ‘Carcaixent m’agrada’ coorganitzaren recentment una ruta senderista per tal de conèixer part del trajecte, concretament el tram entre l’estació de la Barraca d’Aigües Vives i l’estació de la Valldigna, que donava servei als pobles de Benifairó i Simat.

L’eixida es va celebrar lúltim cap de setmana del pasat mes i va generar gran expectació, donat que totes les places oferides quedaren cobertes. 

El camí que es recorrerà s’ajusta al màxim a l’antiga traça de la via del tren, que recorria la vall d’Aigües Vives entre tarongers fins arribar a la zona del Portitxol, on es conserven les restes més importants de la infraestructura ferroviària: la trinxera i les antigues quadres per als cavalls que estiraven dels vagons en la primera època del trenet. I és que no s’ha d’oblidar que a l'inici, aquest ferrocarril funcionava amb tracció animal.

La passejada va estar guiada per membres de l’ACFEV, que explicaren les característiques tècniques de la línia i la seua història. A més, com ha passat amb altres eixides, van comptar amb els comentaris d’algunes persones vinculades directament al trenet que contaren la part més humana del seu dia a dia.

La ruta, a més de l’interés ferroviari, té un alt valor paisatgístic amb vistes precioses i quasi desconegudes de la Serra de les Agulles, el Montdúver, la vall d’Aigües Vives i la Valldigna.

next