València planta cara al feixisme omplint els carrers el 9 d'Octubre

L'itinerari de la marxa va haver de canviar per la presència d'ultres d'España 2000 i Alianza Nacional a la plaça Sant Agustí
/ València
9 octubre 2018 01:00h

La manifestació vespertina convocada per la Comissió 9 d'Octubre a València va iniciar la marxa amb l'afluència de milers de persones –15.000 segons l'organització– que no van renunciar a secundar la convocatòria malgrat l'oratge i la presència d'individus d'extrema dreta que amenaçaven de tornar a boicotejar la marxa.

El gran dispositiu policial desplegat a la plaça de Sant Agustí, el punt d'inici de diverses manifestacions a València, va aïllar els simpatitzants d'España 2000 i Alianza Nacional, que des de les 16.30 hores es van quedar en la zona i van renunciar a celebrar la seua convocatòria. Des de les 18.30 hores, la gent va omplir el carrer Xàtiva des de l'estació del Nord fins a la plaça de Sant Agustí, això no obstant, davant la presència dels ultres a última hora es va canviar l'itinerari i la capçalera es va ubicar en la zona de l'estació per a mamprendre el carrer Colom.

Amb càntics com ara "els carrers seran sempre nostres", "visca la classe obrera" o "Guillem Agulló, ni oblit ni perdó", els membres de la Comissió 9 d'Octubre va fer el recorregut que després de quasi dues hores va finalitzar en plaça Amèrica (Fotogaleria). Diverses figures polítiques es van deixar veure, com ara el síndic de Compromís, Fran Ferri, i altres diputats de la coalició com ara Mónica Álvaro i Josep Nadal. També alguns membres de Podem es van acostar a la manifestació, entre ells, el seu líder, Antonio Estañ.

La Comissió 9 d'Octubre va encapçalar, com cada any, la tradicional manifestació nacionalista. / DANIEL GARCÍA-SALA

La marxa va arrancar amb la muixeranga i una forta presència d'agents de la Policia que van blindar els accessos. Tanmateix, a les voreres hi havia presència d'ultres que proferien insults i provocacions que en alguns moments van rebre resposta per part dels manifestants.

Des d'alguns balcons es van despenjar banderoles increpant els assistents que tot i l'amenaça de pluja i la presència de simpatitzants d'España 2000 i Alianza Nacional a escassos metres van respondre amb una afluència massiva.

La gran tensió que s'estava vivint l'hora d'abans d'inici de la manifestació, va preocupar el delegat del govern, Juan Carlos Fulgencio, i, per això, va voler desplaçar-se fins a la plaça Sant Agustí per a comprovar que el dispositiu policial estava controlant els intents dels grups d'ultradreta de rebentar la concentració de la Comissió del 9 d'Octubre.

Els policies van blindar la manifestació amb un cordó d'agents per a evitar les agressions de contramanifestants. / DANIEL GARCÍA-SALA eyenda

Encara que els episodis violents de l'any passat no es van tornar a repetir, el nerviosisme entre els manifestants, periodistes i la gent que es trobava fora del recorregut es palpava en l'ambient, tot i els més de 1.500 agents de policia suportats pels helicòpters que es trobaven sobrevolant la ciutat de València. La protecció va donar els seus fruits i va permetre que la Comissió 9 d'Octubre poguera concloure el recorregut sense registrar cap incident greu.

La Comissió 9 d'Octubre, satisfeta 

Els organitzadors de la manifestació més veterana de la diada del País Valencià es van sentir satisfets en veure la reacció que va tindre la gent després de les amenaces que van proliferar dels grups d'extrema dreta. De fet, uns minuts després d'arrancar la concentració, el president d'Acció Cultural (una de les integrants de la Comissió 9 d'Octubre) va manifestar que "la campanya d'eixos grupuscles ha fet l'efecte contrari i la gent ha eixit al carrer a dir 'prou' i a combatre les amenaces a les llibertats".

Així mateix, es va mostrar convençut que el "poble valencià vol avançar cap al futur" i aconseguir una millora en diversos àmbits com ara l'educació, el finançament i el benestar social. "Ja està bé de xantatges. La gent ha dit prou i ha eixit malgrat la pluja", va sentenciar.

"Nosaltres som el futur"

Una de les protagonistes de la jornada va ser Betlem Agulló, germana de Guillem Agulló, qui va tancar l'esdeveniment amb la lectura del manifest. "Nosaltres som el futur, ells el passat", va indicar fent referència als integrants de l'extrema dreta que van voler boicotejar la concentració en diversos moments.

Milers de militants antifeixistes arribats de tot el país es van manifestar a València. / DANIEL GARCÍA-SALA

Agulló va titllar aquest 9 d'Octubre com un "punt d'inflexió" en el qual "el poble valencià s'alça" per a reclamar un millor finançament; "igualtat lingüística i respecte als drets lingüístics"; el dret foral valencià, o polítiques respectuoses amb el medi ambient, entre altres reivindicacions.

Així mateix, va criticar que s'haja decretat "presó per a càrrecs electes per celebrar un referèndum" i també per a "artistes i cantants", per la qual cosa va exclamar "presos polítics, llibertat". També va exigir que es derogue la llei mordassa i que es respecte el "dret a decidir".

next