Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat aconsegueix colar a Brussel·les les seues reivindicacions sobre els corredors ferroviaris

El Comité de les Regions tindrà en compte la importància dels corredors Cantàbric i Mediterrani així com la necessitat d’acabar amb els colls de botella que es produeixen en les àrees urbanes, com és el cas de València. Aquest ha sigut el resultat d’un dels punts del 131é Ple del Comité de les Regions, dedicat al dictamen ‘Connectar Europa’ (‘Connecting Europe Facility’), que ha sigut presentat per Isabelle Bourdineau.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha participat aquest dimecres el ple com a representant de la delegació espanyola. A més, el president valencià ha presentat unes esmenes al document original, que han sigut assumides per Bourdineau i que, per tant, no ha fet falta votar-les per separat. D’aquesta manera, Puig ha colat a Brussel·les reivindicacions del País Valencià sobre el corredor Mediterrani i el Cantàbric-Mediterrani. De fet, el president ha assenyalat que el que vol “és estar present en tots els debats que puguen introduir algun tipus d’aportació a la consolidació de la connectivitat” del territori valencià.

Puig ha incidit en la importància del corredor Cantàbric –que unirà Saragossa amb València, passant per Terol– i Mediterrani, que ha titllat de “fonamentals” per als valencians. D’altra banda, ha posat en valor també la connexió Madrid-València, “que s’havia quedat absent en la proposta espanyola de xarxes transeuropees”. Finalment, Puig ha assenyalat la importància de la connexió entre l’Atlàntic i el Mediterrani amb la unió de València i Lisboa, “que és el corredor més ràpid d’interés estratègic”, ja que al Comité de les Regions s’ha parlat també de plantejar la connectivitat “per raons estratègiques de caràcter militar”. A més de les reivindicacions dels corredors, l’esmena inclou que es tinguen en compte els colls de botella que hi ha en aquestos moments als corredors, sobretot els de les àrees urbanes.

Tot i que l’esmena ha sigut ben rebuda al Comité de les Regions, aquest és un òrgan consultiu els dictamens del qual no són d’obligatori compliment. És per això que Puig ha remarcat que el mes que ve tornarà a insistir davant del ple del Parlament Europeu, ja que es produirà la votació respecte a la redefinició dels corredors. “Però, estic content que la ponent haja acceptat les nostres esmenes; estem un poc més a prop de la consolidació del que són les nostres propostes tant al Cantàbric-Mediterrani com en la connexió València-Lisboa”, ha celebrat el president.

Comparteix

Icona de pantalla completa