Diari La Veu del País Valencià
El Síndic veu retards significatius en l’aprovació dels comptes municipals de Castelló de la Plana en 2015 i 2016

La Sindicatura de Comptes observa retards “significatius” en la formació i aprovació dels comptes generals de l’Ajuntament de Castelló de la Plana corresponents als exercicis de 2015 i 2016 i assenyala que en eixe últim any es van tramitar contractes per urgència que no s’ajusten als casos previstos per a la utilització d’aquesta tramitació.

Aquestes són algunes de les conclusions de l’Informe de Fiscalització de diversos aspectes de l’activitat economicofinancera de l’Ajuntament de Castelló de la Plana entre els exercicis 2015 i 2017 que ha elaborat la Sindicatura de Comptes.

Així, quant a la revisió financera de l’exercici 2015, el document indica que a 31 de desembre de 2015, l’Ajuntament es trobava sotmés a diversos procediments judicials pendents de resolució dels quals podien derivar-se responsabilitats econòmiques no quantificades ni provisionades, que van ser reflectides en la memòria com un “incompliment del principi de prudència”.

A més, assenyala que la imputació de despeses, derivades dels expedients de reconeixement extrajudicial de crèdits, a l’exercici de meritació hauria tingut com a conseqüència la reducció del resultat pressupostari en 462.930 euros i el romanent de tresoreria en 471.821 euros.

Segons l’informe, dins dels deutes a llarg termini s’inclouen saldos de préstecs a curt termini per 12.093.189 euros que havien de figurar en el balanç dins del passiu corrent i que van anar degudament classificades en els comptes anuals de 2016.

Altres requeriments legals

Respecte al compliment d’altres requeriments legals i reglamentaris, la Sindicatura de Comptes indica que s’observen retards “significatius” en la formació i aprovació dels comptes generals de 2015 i 2016, així com que l’entitat no disposava d’un inventari de béns en 2015, 2016 i 2017.

D’altra banda, destaca que la liquidació dels pressupostos dels exercicis 2015 i 2016 va incomplir els terminis d’aprovació i remissió als òrgans competents de la comunitat autònoma i de l’Administració de l’Estat.

Quant a la fiscalització de la contractació dels anys 2015 i 2016, l’informe assegura que l’Ajuntament ha incomplit l’obligació de remetre a la Sindicatura de Comptes la relació anual dels contractes formalitzats en l’exercici precedent. Així mateix, subratlla en 2016, l’Ajuntament va tramitar 39 contractes d’urgència, per un import total de 4.562.609 euros, que no s’ajusten als casos previstos en la llei.

A més, aclareix que els criteris d’adjudicació dels expedients analitzats que depenen d’un judici de valor no estan prou desenvolupats ni determinats en els plecs de contractació i que els informes tècnics no justifiquen degudament les puntuacions assignades a les ofertes dels licitadors. La Sindicatura de Comptes recomana que es depuren els drets sense possibilitat de cobrament i que s’aprove el reglament de tresoreria i la rectificació anual de l’inventari municipal prèviament conciliat amb la comptabilitat.

A més, considera que els perfils de contractant dels organismes autònoms de l’Ajuntament han d’integrar-se en la Plataforma de Contractació, així com que han d’adoptar-se les mesures necessàries perquè les despeses per serveis i subministraments siguen registrades en la comptabilitat financera en l’exercici de la seua meritació.

Comparteix

Icona de pantalla completa