Diari La Veu del País Valencià
Fulgencio es compromet a estudiar la creació d’una Oficina de denúncies de violència masclista

El delegat del govern espanyol, Juan Carlos Fulgencio, s’ha compromés aquest dimecres amb la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, a estudiar la proposta de crear una Oficina de denúncies de violència masclista annexa al Centre Dona 24 Hores de València. Fulgencio i Oltra han mantingut una trobada en la qual han parlat de la violència masclista i, en concret, del projecte de l’Oficina de denúncies així com de la situació dels menors no acompanyats al País Valencià, per als quals el Consell ha demanat més recursos.

Respecte a la violència masclista, Oltra ha recordat que hi ha més dones assassinades des de 2003, any en què es van començar a comptabilitzar, “que en tota la història del terrorisme d’ETA” i ha considerat que l’actual govern espanyol ha demostrat “una especial sensibilitat ja” amb els canvis normatius que ha fet.

La vicepresidenta li ha traslladat el projecte d’establir una Oficina de denúncies annexa al Centre Dona 24 hores de València, del qual ha destacat que el sindicat de policia SUP el defensa sobre la base de l’experiència acumulada aquestos anys amb el tracte amb les dones víctimes de violència masclista. “El delegat s’ha pres bona nota del projecte, fins i tot del pla, i traslladarà aquesta necessitat perquè voldríem pilotar-lo a València per a després també ampliar-lo a Alacant i Castelló, almenys a les capitals de província”, ha assenyalat Oltra. El delegat del govern espanyol ha assegurat que traslladarà aquesta proposta, que li sembla “una idea interessant que cal estudiar, juntament amb la resta de projectes que en aquest moment tenim damunt de la taula”, però que tot cas ha de ser sotmesa a estudi.

Respecte als menors d’edat no acompanyats, Oltra ha posat l’accent que des de 2013 fins ara la seua arribada ha augmentat “un 600%” i ha plantejat al delegat del govern espanyol les necessitats que tenen, sobretot en el referit als permisos de residència i de treball. Oltra ha reivindicat que no hi haja diferència entre un xiquet espanyol i un que haja vingut de fora quan estan tutelats per la Generalitat sinó que tots dos han de tindre “els mateixos drets, i així ho diu la Convenció Internacional dels Drets dels Xiquets”.

La vicepresidenta ha mostrat la seua alegria perquè “la mirada del delegat sobre la protecció de la infància coincideix amb la de la Generalitat i, per tant, suposa un canvi” amb l’anterior govern espanyol, que al seu judici tenia posada la mirada en “altres qüestions”. Oltra també ha assenyalat que el Consell ha posat en marxa més de 170 places noves per a xiquets que estan en el sistema de protecció i que d’ací a final d’any continuaran augmentant els recursos i ha demanat la col·laboració del Govern d’Espanya per a comptar amb els recursos necessaris per a protegir la infància.

El delegat del govern espanyol ha aplaudit l'”excel·lent treball” del Consell en la protecció dels menors no acompanyats, una tasca que ha de rebre el suport de les institucions i ha d’estar sostinguda econòmicament i portar aparellats “determinats canvis legislatius que permeten que aquestos menors s’integren de forma correcta en el sistema”.

Fulgencio ha indicat sobre aquest tema la dificultat que existeix actualment davant el fet que es concedisquen permisos de residència però que, en canvi, es deneguen els de treball, la qual cosa ha comparat amb els problemes que la legislació planteja amb l’asil i el refugi. “Això és un tema que cal resoldre i que, per descomptat, des d’aquesta delegació del govern som perfectament conscients que cal continuar instant i estem treballant perquè es produïsquen eixos canvis legislatius i els drets dels menors es preserven de la millor de les maneres”, ha declarat.

Comparteix

Icona de pantalla completa