Diari La Veu del País Valencià
Burjassot demana la devolució de 1.200 milions d’euros de sobrecost d’electricitat

RedactaVeu / Burjassot

Dos són les mocions que el ple de l’Ajuntament de Burjassot ha aprovat en la seua sessió ordinària del mes de març que tenen a veure amb la tarifa elèctrica.

La primera d’elles, presentada per BLOC-Compromís i aprovada amb els vots a favor del PSPV-PSOE i BLOC-Compromís, l’abstenció d’EU i el vot en contra del PP, “insta el Govern Central al fet que, amb caràcter d’urgència, regule mecanismes que permeten la devolució de 1.200 milions d’euros de sobrecost que han patit els usuaris dels serveis de les comercialitzadores elèctriques, quantitat que ha reconegut el Ministeri”.

La moció també insta Les Corts generals a “deixar sense efecte” la Llei 24/2013 de 26 de desembre i realitze una “nova regulació del sector elèctric que promoga les mesures d’estalvi energètic i de l’ús d’energies renovables”, amb total coherència amb la Directiva 2012/27/UE d’eficiència energètica.

EU es va abstenir en la votació d’aquesta moció a causa que, malgrat estar d’acord en la necessitat de retornar als usuaris els 1.200 milions d’euros dels sobrecostos “creiem que el que planteja la moció és insuficient i erroni. La solució a l’especulació del Mercat Energètic no passa per augmentar la competència”. “Els mals del lliure mercat no se solucionaran amb més lliure mercat per molt verdes que diguen que són eixes empreses privades”, va assenyalar el portaveu d’EU, José Blanco, que també va posar l’accent que la solució “és expropiar per a garantir el benefici i que els més de 7.000 milions de benefici que les elèctriques han tingut siguen per a ajudar la gent i s’invertisquen en polítiques socials”.

“L’Estat ha de fer un pas al capdavant i complir la seua obligació i garantir el subministrament per a tenir una vida digna, com està impulsant la Junta d’Andalusia a través d’IU”, va defensar el grup municipal Esquerra Unida

Tarifes més barates per als regadius

La segona de les mocions, presentada pel PSPV-PSOE i aprovada amb els vots favorables de la mateixa formació, BLOC-Compromís i EU i l’abstenció del PP, insta el Govern de la Nació perquè adopte, “amb caràcter immediat”, mesures per a l’establiment d’unes tarifes elèctriques per a les explotacions de regadiu “més barates que les actuals, que eviten la pèrdua de competitivitat de l’agricultura de regadiu espanyola”.

Segons el text de la moció aprovada, aquestes mesures han d’assegurar, en tot cas, “evitar la penalització actual dels consumidors estacionals i assegurar que es factura per potència real registrada en comptador i no per la potència teòrica contractada”.

Així mateix, insta també al fet que “s’establisquen contractes de temporada eliminant les penalitzacions actuals, obrint la possibilitat legal que amb un sol contracte es puga disposar de diferents potències per al seu ús en els mesos de temporada de reg i en la resta dels mesos de l’any”.

La proposta, a més a més, reclama l’aprovació d’un Pla de Foment d’instal·lacions de producció d’energia renovable per a autoconsum per a Comunitats de Regants i altres explotacions de regadiu, exigint també “l’aplicació d’un IVA reduït” a aquestes comunitats “en la mateixa línia que l’establida a Itàlia per a les instal·lacions de reg i drenatge”.

“A més, en ús de les competències que li són pròpies, el Consell de la Generalitat Valenciana disposarà les mesures i fons necessaris per a assegurar la implicació i participació de la Direcció general de l’Aigua i de l’Agència Valenciana de l’Energia en el Pla de Foment de l’Autoconsum i en un Pla eficaç d’Estalvi i Eficiència Energètica en Comunitats de regants i altres entitats de reg”, indica la proposta aprovada per l’Ajuntament de Burjassot.

Comparteix

Icona de pantalla completa