Diari La Veu del País Valencià
La portaveu del PP al ple de Bonrepòs i Mirambell: En un lloc públic s’ha de parlar en castellà, ho diu la Constitució

El bilingüisme real només està garantit actualment entre la població valencianoparlant, tal com va tornar a demostrar-se en el ple del mes de setembre de l’Ajuntament de Bonrepòs i Mirambell. La portaveu del PP al consistori de la localitat de l’Horta Nord, Trinidad Trives, va obrir el torn de precs i preguntes per a retraure a l’equip de govern l’ús que feia del valencià. Trives va reprotxar a la regidora de Medi ambient, Agricultura i Urbanisme, la també vicepresidenta de la Diputació de València Maria Josep Amigó, que si hagueren parlat el valencià “normal”, la popular hauria “pillat” l’explicació de la darrera moció que es va presentar a la sessió plenària, “però quan el parleu amb aquesta rapidesa, no m’assabente de res”, va matisar Trives.

La portaveu del PP a l’Ajuntament de Bonrepòs i Mirambell reclamava que ella era castellanoparlant i que, per tant, no entenia el valencià. “No teniu respecte cap als castellanoparlants”, va seguir Trinidad Trives. “Nosaltres entenem els valencians, llegisc el valencià com puc”, va afegir. Això no obstant, va emfatitzar la popular que “en un lloc públic s’ha de parlar en castellà perquè ho diu la Constitució espanyola”.

Amigó, per la seua part, li va recordar a la portaveu del PP que feia anys que eren companyes de corporació i que “quan estava en l’oposició, en algunes ocasions m’aplaudies, és a dir, que m’entenies”. “Si tenies interés ens podries haver dit el dia de la comissió informativa que te les passaren en castellà (per escrit). L’única cosa que tens interés és en deixar palés que no tens cap interés a aprendre el valencià. Tu eres qui no respectes els valencianoparlants”, li va respondre. “Eres tu qui, vivint al País Valencià, has d’entendre el valencià, perquè és un dret que em puga expressar en la llengua que em done la gana”, li va respondre la regidora i vicepresidenta de la Diputació de València.

Trives, però, va seguir afirmant que la constitució l’emparava en el seu argumentari: “És una falta de respecte als castellanoparlants que hem fet gran València”, va etzibar. La portaveu popular va advertir al govern municipal –format per Compromís i PSPV– que d’ara endavant “tindran, com diuen els seus companys catalanistes, una tardor calenta”.

També l’alcaldessa de la població, Rosella Antolí, de Compromís, va advertir la popular del desinterés en rebre la informació en castellà i més, quan la portaveu popular disposava des de feia deu dies dels textos, li va explicar.

“D’ara endavant, li dic ja al secretari que totes les mocions me les passe en castellà”, va dir en el seu torn Trinidad Trives tot adreçant-se al funcionari municipal. “Si eixa és la vostra voluntat, doncs la demaneu”, li va respondre l’alcaldessa.

Comparteix

Icona de pantalla completa