Diari La Veu del País Valencià
La literatura valenciana tanca el cercle promocional amb la Fira de Frankfurt

La Generalitat debuta a la Fira de Frankfurt, l’esdeveniment editorial més destacat del món, amb estand propi, com ja va fer a principis de mes a la Liber de Barcelona i des de 2016 a la Fira Internacional del llibre infantil de Bolonya. Amb la presència fixa a tres dels certàmens literaris més concorreguts, la literatura i el sector editorial valencians tanquen un cercle de promoció internacional.

Deu editorials valencianes i setze escriptors formen la presència valenciana en el certamen. Aquestos han rebut aquest dijous la visita del cap del Consell, Ximo Puig, i el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà. A més a més, entre els lletraferits es troba des d’aquest 10 d’octubre la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga. La Frankfurter Buchmesse és la fira “més important del món en l’àmbit editorial”, “tot un esdeveniment social i cultural”, descriuen des de l’Associació d’Editors del País Valencià, que col·labora amb la Generalitat en la presència d’aquest estand valencià en una fira considerada com la millor i més gran plataforma comercial del sector del llibre, on es tanquen el 80% dels contractes anuals sobre drets d’autor. Per això, l’edició del llibre Read(i) vol ajudar a la internacionalització de les lletres valencianes.

En aquesta 70a Fira Internacional del Llibre de Frankfurt hi ha representades una desena d’editorials: Acen editorial, Andana Editorial, Balandra Edicions, Edicions Bromera, Desfiladero Ediciones, Ediciones Hades, Institució Alfons el Magnànim, Kraico, Fuera de Ruta i Tundra Ediciones. A més també participen de forma singular a la fira respecte a llibre tècnic i còmic les editorials Tirant lo Blanch, Fandogamia i Grafito. Mentre que el contingent creatiu està integrat per 16 escriptors.

El conseller Marzà ha destacat la importància d’estar presents a la fira alemanya així com la publicació del catàleg d’autors valencians i la participació d’aquestos en diferents taules redones de l’esdeveniment. “La participació de la Generalitat a la Fira de Frankfurt 2018 és molt convenient per a complir un dels objectius principals de la política cultural valenciana: donar més visibilitat als nostres creadors literaris i artístics i afavorir la internacionalització del sector del llibre valencià en aquest aparador editorial europeu”, ha apuntat.

Amb aquesta participació, la Generalitat continua completant un cercle d’assistència a les fires, ja que també participa a la Fira Internacional de Bolònia i a la Liber 2018 de Barcelona, que va tindre lloc del 3 al 5 d’octubre. “És fonamental per a la indústria editorial valenciana però també per a la imatge de la Comunitat”, ha ressaltat el cap del Consell des de Frankfurt. Així mateix, Puig confia que en l’edició de la fira de 2021, amb l’avinentesa que l’estat espanyol serà el país convidat en la Fira Internacional, el sector editorial i literari valencià “tinga una representació ben potent”, ha manifestat el president de la Generalitat.

Presència valenciana a Frankfurt

La Fira Internacional del Llibre de Frankfurt es desenvolupa del 10 al 14 d’octubre. Cal recordar que es considera la major plataforma comercial per a tots els sectors que componen el sector del llibre. S’hi citen editors, llibreters, distribuïdors, gràfics, agents literaris, il·lustradors, autors, traductors, impremtes i intermediaris del món editorial. El principal objectiu, tant dels expositors com dels professionals que visiten la Fira, és la compravenda de drets editorials, ja que el 80% dels contractes anuals dels drets d’autor del món es tanquen en aquesta cita. A més, és un observatori de les tendències editorials del mercat internacional, de nous models de negoci, així com del fet d’estar al dia dels últims avanços en el comerç electrònic i en el llibre electrònic.

La Fira també és un esdeveniment cultural important, amb quasi 3.000 activitats entorn de la literatura, els escriptors i els lectors. Les activitats específiques relacionades amb la literatura valenciana s’han concentrat fonamentalment els dies 10 i 11 de la Fira. Dimecres, 10 d’octubre, es va celebrar la taula redona ‘La literatura valenciana emergent’, amb la participació dels escriptors valencians Xavi Aliaga, Marisol Sales, Àngels Gregori i Joanjo Garcia. També està prevista la taula redona ‘Altres literatures valencianes’, en què participen els escriptors i escriptores Adolf Beltran, Purificación Mascarell, Jordi Peidró, Desirée Ruiz, Víctor Hernández, Marta Senent i Albert Toldrà.

El conseller presentarà a l’Institut Cervantes de la ciutat la taula redona ‘La literatura valenciana en temps d’emergència’, en la qual participen els escriptors Isabel Clara-Simó, Martí Domínguez, Manuel Baixauli, Anna Moner i Vicent Usó. El titular de Cultura de la Generalitat ha destacat en la visita a la Fira que “durant l’any 2018 hem duplicat el pressupost d’ajudes centrades, especialment, en la producció editorial, el foment de la lectura, l’ampliació de la xarxa de biblioteques públiques i els treballs d’arxiu i digitalització” i ha afegit que “tenim l’objectiu clar de potenciar el ‘Pla valencià de foment del llibre i la lectura de la Generalitat Valenciana’. Hem realitzat un increment de quasi 2 milions d’euros en 2018 que ens fa arribar als 8 milions d’euros de pressupost total, cosa que demostra el nostre compromís ferm amb la lectura i amb totes les indústries que l’envolten”.

Comparteix

Icona de pantalla completa