Diari La Veu del País Valencià
Aras de los Olmos, el poble que serà independent de la xarxa elèctrica en dos anys

A Aras de los Olmos (la Serrania) estan farts que el poble es quede sense llum. El municipi, d’uns 300 habitants, està al final de la xarxa de llum i li afecten els talls de subministrament dels pobles del voltant. Els habitants es queixen que es queden sense llum diverses vegades a l’any, amb talls que van des dels 5 minuts fins a les 36 hores. Normalment, aquestos talls es donen a l’hivern i deixen la localitat de muntanya aïllada i incomunicada diverses vegades durant els mesos més freds de l’any.

Any rere any, els problemes continuen i l’Ajuntament finalment s’ha plantat. El consistori, junt amb l’empresa municipal Sersuma i la Universitat Politècnica de València, ha posat en marxa un projecte perquè Aras de los Olmos puga desconnectar-se de la xarxa elèctrica estatal en aproximadament dos anys.

La idea, segons explica el director tècnic de Sersuma, Mutaz Alajami, és que el poble genere la seua energia amb els recursos de què disposa. “El municipi sempre ha sigut verd, amic del medi ambient”, assegura Alajami. Per això, han decidit abastir-se amb energia solar, hidràulica, eòlica i amb biomassa. “Ens avala que els municipis del voltant tenen també horts solars i eòlics que funcionen molt bé; per tant, sabem que estem en una bona zona per a utilitzar energies renovables”, assenyala el director tècnic.

El responsable tècnic del projecte i catedràtic d’Enginyeria Elèctrica de la Universitat Politècnica de València (UPV), Carlos Roldán, va explicar a EFE que Aras de los Olmos compta amb un parc eòlic del Grupo ACS al seu terme municipal, per la qual cosa, encara que l’empresa no participarà, és una garantia de seguretat a l’hora de construir un generador eòlic per al proveïment de la localitat.

Els molins de vent de l’empresa Grupo ACS vistos des d’Aras de los Olmos. / DIARI LA VEU

Segons ha explicat Alajami, el projecte, que està pressupostat en 4 milions d’euros, està en fase d’obtenció de permisos per part de l’Administració i, segons els seus càlculs, l’autoabastiment d’energia podria ser una realitat en un període de 18 a 24 mesos vista. Les majors traves burocràtiques les estan trobant amb el govern d’Aragó, ja que per a obtindre energia hidràulica volen aprofitar un salt d’aigua procedent d’un riu que passa molt a prop del municipi, el riu Arcos, que ja pertany a l’autonomia d’Aragó.

El projecte es divideix en dues grans fases. En primer lloc, es construiran, per aquest ordre, l’hort solar, l’eòlic, la infraestructura necessària per a generar combustible amb biomassa i el salt d’aigua al riu. Encara que connectats a la xarxa estatal, es farà un estudi de viabilitat per a comprovar que amb l’energia que es genere es podrà abastir tot el poble i les cases de la gent que hi passa l’estiu. “Ho hem tingut tot en compte, sabem que a l’estiu hi ha més gent, però també hi ha més hores de llum i fa menys fred; per tant, les cases consumeixen menys electricitat”, apunta Mutaz Alajami. De fet, per exemple, en el cas del salt d’aigua tenen previst un mecanisme d’emmagatzematge de l’energia sobrant per a poder utilitzar-la en cas que fóra necessària en algun moment. Una vegada coneguts els resultats de l’estudi, i si són favorables, Aras de los Olmos es desconnectarà de la xarxa elèctrica estatal.

Més econòmic, menys contaminant

Tot i que el tècnic no ha entrat a detallar com es finançarà el projecte, sí que ha explicat que les infraestructures seran propietat municipal i que l’Ajuntament s’està plantejant obrir el capital al poble perquè puguen aportar diners i fer-se socis, com si fóra una cooperativa. De fet, segons ha explicat Alajami, els veïns seran els principals beneficiaris si es produeix el canvi de subministrament.

Els càlculs del consistori apunten que l’import a pagar en la factura de la llum dels veïns d’Aras de los Olmos es reduirà entre un 20% i un 25% ja que “el preu de la llum cada vegada puja més i, en canvi, l’energia solar cada vegada és més eficient”. En aquest sentit, Alajami assegura que “tots els veïns amb els quals s’ha parlat estan contents amb la inciativa”, sobretot perquè volen acabar amb els continus talls de llum al municipi.

L’estalvi econòmic, però, no és l’únic benefici que aportarà la desconnexió de la xarxa elèctrica. “Els mètodes tradicionals d’energia generen molt de diòxid de carboni”, apunta Alajami, que assegura que, una vegada ‘desconnectat’, Aras de los Olmos reduirà un 90% les emissions d’aquest gas a l’atmosfera. Això suposaria una emissió de 1.200 tones menys de CO2 a l’atmosfera. A més, segons ha explicat, per a generar energia amb biomassa utilitzaran les deixalles del bestiar –motor econòmic del poble– i dels boscos que envolten la localitat. D’aquesta manera “es podrà reciclar” el que abans es desperdiciava.

Alajami insisteix que si el projecte ix bé, tot seran avantatges, perquè els veïns pagaran menys en la seua factura i rebran un millor servei elèctric. En aquest sentit, el tècnic insisteix que no es desconnectaran de la xarxa fins que no estiguen segurs que podran abastir el poble de llum “24 hores al dia, 365 dies a l’any”.

Un projecte “irreversible”

En termes financers, l’alcalde d’Aras de los Olmos, Rafael Giménez, va explicar que estan buscant que hi participen “totes les administracions: la valenciana, l’espanyola i les europees”. El projecte del poble és un projecte pilot, que es podrà expandir a altres municipis i, “per tant, no es pot carregar tot el cost econòmic al poble”, assenyala l’alcalde, que remarca que estan treballant conjuntament amb la UPV perquè la tecnologia necessària per a portar endavant el projecte en el seu conjunt encara no existeix.

Giménez també ha apuntat que el consistori encara està debatent la forma jurídica que tindrà l’entitat que gestione l’energia produïda. Tot i això, l’objectiu de l’equip de govern municipal és que siguen els veïns del poble els beneficiaris, “si pot ser, al 100%” dels recursos. El director tècnic de l’empresa municipal està convençut que la majoria del poble té una opinió positiva del projecte. De fet, no dubten de la seua viabilitat però sí que es mostren cautelosos per si l’administració els dóna o no els permisos necessaris per a dur-lo endavant.

De moment, les majors traves burocràtiques les estan trobant amb el govern aragonés a causa de la utilització del riu Arcos però Alajami assegura que, per ara, el suport de la Generalitat el tenen. “Els problemes ja vindran després”, augura. Per la seua banda, l’alcalde ha explicat que el municipi ja té signat un acord amb l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i que està treballant amb diverses conselleries per a determinar quina és la que col·laborarà amb el finançament del projecte.

Giménez assegura que, per molt que canvie el govern en les properes eleccions autonòmiques, “el projecte a Aras és irreversible”. “Es farà sí o sí, estiga qui estiga”, sentencia. En aquest sentit, apunta que “el futur de l’energia passa per les renovables. Un projecte com el nostre, que és innovador i que permetrà satisfer la demanda de tots els veïns, no es pot obviar”.

Comparteix

Icona de pantalla completa