Diari La Veu del País Valencià
La reconstrucció del mur del Pati de les Sitges arrancarà el 15 d’octubre

Les obres de reconstrucció del mur del Pati de les Sitges de Burjassot (l’Horta Nord) començaran dilluns que ve, 15 d’octubre, amb la retirada de les restes que van quedar en la zona després dels treballs d’emergència després del seu parcial ensorrament durant la matinada del 18 de setembre com a conseqüència de les fortes pluges.

La Junta de Govern Local de València ha aprovat aquest dijous l’encàrrec de les obres de reconstrucció i restauració del mur de contenció de terres i l’enllosat col·lapsat, per un import de 228.000 euros.

El passat 18 de setembre, de matinada, va caure part del mur d’aquest Monument Històric Artístic Nacional com a conseqüència de les les fortes pluges que van afectar diferents localitats de la demarcació de València. El tram de paret derrocat es troba en la part d’aquest conjunt arquitectònic que recau al Passeig Concepción Arenal de Burjassot.

La comissió tècnica de seguiment de les obres del mur del Pati de les Sitges s’ha reunit també aquest dijous 11 d’octubre, per segona vegada, en Sant Miguel dels Reis, una trobada en el qual han participat representants tècnics de tots dos consistoris i de la direcció general de Patrimoni de la Generalitat, ha indicat l’Ajuntament de Burjassot.

El Pati de les Sitges data del segle XVI, moment en el qual va començar la seua construcció després que la ciutat de València decidira edificar, en terrenys pròxims un magatzem de blat, davant els problemes d’escassetat. El monument és propietat de l’Ajuntament de València encara que es troba en el centre de Burjassot, municipi que té cedit el seu ús.

Pla de treball

Durant aquesta segona trobada, s’ha posat en coneixement dels assistents el pla de treball inicial, que se centrarà durant els primers dies en la retirada de la part del mur que no es va retirar durant els treballs d’emergència. La direcció tècnica del projecte està càrrec de l’arquitecte Javier Benlloch Marco.

Aquestos materials seran dipositats al Passeig Concepción Arenal per al seu posterior i “quasi immediat” ús en la reconstrucció del mur perquè així ho han decidit els tècnics. D’aquesta forma, el passeig quedarà totalment acordonat en la seua part contigua al Pati de les Sitges.

La direcció tècnica apunta que les obres de rehabilitació del mur de les Sitges seran “en tot moment coherents i compatibles amb la futura rehabilitació integral de l’edifici, la qual cosa permetrà seguir les directrius d’aquesta rehabilitació en el futur global del monument”.

Els representants de totes les institucions presents en la trobada han acordat l’inici de la redacció d’un pla director per a la rehabilitació del monument a través de la convocatòria de Patrimoni de la Generalitat del pla de subvencions que es realitza per a tal fi.

El mur lluirà “en tota la seua esplendor”

L’alcalde de Burjassot, Rafa García, ha assenyalat que, “amb aquesta redacció del Pla Director, es podran assentar les bases de la rehabilitació integral del Pati de les Sitges, un pla que detallarà tot el necessari perquè el nostre gran monument torne a lluir en tota la seua esplendor i que el graner de València estiga en perfectes condicions en un futur molt pròxim”.

García ha conclòs que “estar tots en conjunció en la línia de treball actual i futura és per a tots nosaltres l’important i la salut del Pati de les Sitges és el principal”.

Comparteix

Icona de pantalla completa