El Parlament català aprova treballar en l'abolició de la monarquia i el govern espanyol amenaça de prendre mesures

El govern de Pedro Sánchez qualifica la resolució de la cambra catalana de "políticament inacceptable"
12 octubre 2018 01:00h
La resolució va ser aprovada amb els vots de per Junts per Catalunya, ERC i Catalunya En Comú Podem i l\'abstenció de la CUP.

El Parlament català va rebutjar i condemnar dijous el posicionament del rei Felip VI "i la seva intervenció en el conflicte català" arran del seu discurs dos dies depsrés del referèndum i després de les càrregues policials de l'1-O. El punt va tirat endavant amb els vots de JxCat, ERC, i els comuns i l'abstenció de la CUP.  

Els mateixos grups també han aprovat refermar el compromís amb els valors republicans i "advocar per l'abolició d'una institució caduca i antidemocràtica com és la monarquia". La condemna al discurs del rei va eixir endavant durant les votacions del ple per a prioritzar l'agenda social i recuperar la convivència. 

El govern espanyol no va tardar a reaccionar i el mateix dijous a la nit va condemnar la reprovació del Parlament al rei Felip VI pel 3-O i ha anunciat que prendrà "les mesures legals al seu abast per a impedir sempre aquelles actuacions que soscaven la posició constitucional de totes i cada una de les institucions de l'Estat". En un comunicat, l'executiu de Pedro Sánchez qualifica la resolució aprovada per Junts per Catalunya, ERC i Catalunya En Comú Podem i l'abstenció de la CUP de "políticament inacceptable" i assegura que "és producte de la deriva dels grups independentistes, que, inexplicablement, han comptat amb el suport d'un altre grup parlamentari en la seua irresponsabilitat d'utilitzar les institucions catalanes per a esperonar el conflicte i no servir els interessos generals de tots els catalans".

En el text, la Moncloa també defineix "d'extravagància jurídica aquest intent de condemna i rebuig al rei" i avisa que no té "cap fonament legal i constitucional" però que no per això "resta gravetat" a la votació. D'altra banda, també assenyala que el cap de l'Estat "hauria de quedar sempre al marge de la seua utilització en el debat partidista".

Paral·lelament, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va fer una piulada en el mateix sentit i també anuncia que el seu govern prendrà mesures legals "en defensa de la legalitat, la Constitució i les institucions de l'Estat".

next