Diari La Veu del País Valencià
Guerra oberta contra les pseudociències

En estiu de 2017, la Conselleria de Sanitat, en aquell moment encapçalada per Carmen Montón, ja va declarar explícitament la guerra a l’homeopatia i a altres pràctiques pseudocientífiques. El departament de Sanitat Universal i Salut Pública va remetre una instrucció a tots els departaments de salut en què es recordava que l’homeopatia està exclosa de la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut (SNS), juntament amb altres pràctiques descrites pel ministeri corresponent com a pseudociències –la medicina naturista, la medicina tradicional xinesa, l’acupuntura, l’ayurveda, l’osteopatia, el reiki, la teràpia biomagnètica, el quiromassatge i la meditació, entre d’altres–. Per això, en prohibia la promoció, presència, publicitat o desenvolupament en centres sanitaris públics.

A més, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va sol·licitar per carta a l’aleshores ministra Dolors Montserrat que es retirara el reconeixement de l’homeopatia com a medicament que li va ser concedit pel Reial Decret Legislatiu 1/2015 (RDL 1/2015). “La bona pràctica mèdica està lligada a l’evidència científica”, manifestava Montón. “L’evidència científica disponible conclou que l’homeopatia no ha provat la seua eficàcia en cap indicació o situació clínica concreta i això es constata en el fet que tots els productes homeopàtics s’han aprovat sense indicacions terapèutiques aprovades i, per tant, no se’ls ha exigit que demostren la seua eficàcia terapèutica”, argumentava la consellera en la missiva remesa a Montserrat.

Sanitat considerava que aquesta situació –en què l’homeopatia té consideració de medicament, però on queda fora de la cartera de serveis comuns de prestació farmacèutica– pot provocar que s’utilitzen els productes homeopàtics en lloc dels medicaments que han demostrat el seu efecte i que han complit i superat assajos d’eficàcia i seguretat dissenyats adequadament d’acord amb la regulació específica. “Es posa així en risc el dret a la salut com a principi fonamental de la persona”, indicava la conselleria. En aquest sentit, la consellera Montón va expressar que l’objectiu de la seua iniciativa era instar el ministeri a ser “proactiu” derogant o modificant la normativa perquè “està en joc la salut”. En conseqüència, Montón va demanar la derogació de l’article 50 del RDL 1/2015, que reconeix als productes homeopàtics la condició de medicaments.

Aquella decisió de la Conselleria va ser aplaudida i qualificada de “valenta” per part de l’Asociación para Proteger al Enfermo de Terapias Pseudocientíficas (APETP). La seua presidenta, Elena Campos, recordava que uns mesos abans s’havien adreçat a tots els membres de la Comissió de Sanitat per a explicar-los la magnitud del problema i les dificultats que estava generant l’incompliment de la legislació vigent. “Alguns grups són conscients de la situació i ens convidaven a generar una massa crítica social que sol·licitara la revisió legal i exigira l’acompliment de la llei. Però nosaltres pensem que no és la nostra responsabilitat, sinó que és d’aquells que han de tindre entre les seues preocupacions primeres la salut de la ciutadania”, expressava Campos.

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris va alertar en 2010 sobre els riscos del MMS i va ordenar que es retiraren tots els exemplars. / CONSALUD

Legitimació de les pseudociències des de les aules

Una de les trampes de les pseudociències –és a dir, falses ciències– és que revesteixen de ciència uns coneixements i unes pràctiques que no segueixen cap mètode científic. Així, utilitzant conceptes propis de la ciència tracten d’enganyar la ciutadania tant ‘venent’ uns beneficis que no tenen com ocultant-ne els potencials perills. L’engany encara és més fàcil quan són les universitats qui legitimen el seu discurs. Aquest era, fins fa unes setmanes, el cas de la Universitat de València. La institució va eliminar en una primera fase tres màsters propis –Medicina Regenerativa i Antienvelliment; Acupuntura, i Recuperació Funcional de l’Activitat Física i l’Esport– i, el 27 de setembre, la Comissió d’Estudis de la Universitat de València va adoptar per unanimitat la decisió de retirar quatre títols propis. Concretament, es tractava del Màster Propi en Developmental Behaviour Modelling (DBM); el Diploma d’Especialització Universitària en Hipnosi Eriksoniana; el Certificat Universitari en Coaching amb Metodologia DBM per a l’ensenyament, gestió, coaching i teràpia, i el Certificat Universitari de Modelat de l’Aprenentatge des del DBM. A més, vinculat als anteriors, es va retirar el títol Certificat Universitari en Modelatge de la Hipnosi i la Teràpia Eriksoniana des del DBM.

Aquestos títols –a excepció de l’últim citat, que es va retirar per decisió pròpia de la institució acadèmica– havien despertat queixes perquè incloïen entre els seus continguts teràpies alternatives a la medicina. Precisament va ser l’APETP qui va realitzar en juliol una petició a la Universitat de València perquè retirara aquestos ensenyaments i no “legitimara les pseudociències”. El col·lectiu es referia a pràctiques com l’homeopatia, el biomagnetisme, la bioneuroemoció, la reflexologia, la teràpia ortomolecular i el reiki o a falses tècniques de diagnòstic com la iridologia o la cinesiologia. En aquesta línia, l’associació expressava “especial preocupació” per la Universitat de València, “que fa anys que imparteix un màster en medicina naturista, acupuntura i homeopatia, el qual arriba ja a la novena edició, i un altre màster en teràpies complementàries aplicades a la salut i l’equilibri personal, que acaba de ser creat”.

“Sota aquestos noms –advertia l’associació– s’amaguen pseudomedicines que diuen poder curar, ja que l’aigua té memòria [l’homeopatia]; que mitjançant la imposició de mans es poden curar malalties com el càncer [reiki]; que mitjançant l’observació de l’iris es pot detectar l’estat físic, emocional i mental dels malalts [iridologia]; que mitjançant l’estimulació de certs punts en peus, mans, nas i orelles es poden arribar a tindre efectes beneficiosos en alguns òrgans del cos per la reconducció dels canals d’una energia mística anomenada txi [reflexologia], o que els txakres tenen propietats que només la física quàntica pot estudiar i que serveixen per a curar malalties [teràpia quàntica]”.

Associacions i administracions aturen xarrades sobre el lleixiu ‘miraculós’

El catàleg de superxeries no té límits. Així, a la llista incompleta de pseudociències citades anteriorment, també es podria afegir la Solució Mineral Miraculosa o, cosa equivalent, una solució de clorit de sodi en aigua destil·lada (una mena de lleixiu). Aquesta és la substància que promociona el pseudocientífic Germán Peidro Martínez en les seues xarrades i, també, a Internet. El divendres 5 d’octubre un comerç d’Alacant tenia previst acollir un acte d’aquesta persona. Però, després que el Col·legi de Metges d’Alacant (COMA) alertara “les autoritats sanitàries competents”, l’acte va ser suspés. Així ho confirmaven tant el COMA, que assegurava que la xarrada “presumptament atemptava contra la salut dels ciutadans d’Alacant”, com la consellera de Sanitat, Ana Barceló, qui va publicar una piulada on també agraïa la tasca del col·legi de professionals i de totes aquelles persones que estan “atentes” a aquest tipus de coses.

Peidro és crític amb el que ell anomena ‘medicina oficial’ i defensa l’ús d’altres ‘solucions’ per a malalties com ara la diabetis, l’alzhèimer, el càncer i la hipertensió, així com per a l’acné, la sida o les picades d’insecte. En concret, “facilita a tot aquell qui ho necessite” MMS (per les seues sigles en anglés), una substància que ha sigut prohibida per les principals autoritats farmacèutiques del món, inclosa l’espanyola en 2010.

El MMS també té un aliat en Josep Pàmies, que el ven com “un miracle de la química” perquè “pot curar la malària, l’autisme, la sida o l’ebola”. De fet, el Departament de Salut català incoarà un expedient sancionador a l’associació Dolça Revolució, presidida per Pàmies, pel fet que a la pàgina web de l’entitat es fa publicitat d’aquesta substància. A més, el MMS era un dels objectes de debat també d’una conferència titulada ‘L’autisme és recuperable’ prevista per al 14 d’octubre a Balaguer (la Noguera, a la demarcació de Lleida). Salut va advertir els organitzadors que no podien fer esment d’aquest producte i, davant les advertències, els responsables de la xarrada van decidir suspendre l’acte, segons recull l’ACN. La Sexta, en una notícia del 10 d’octubre, informava que la Generalitat de Catalunya havia aconseguit que es cancel·lera la xarrada però alertava que Pàmies l’havia traslladat a Saragossa disfressada amb un altre nom. El nou títol era ‘Enfermedades raras y autismo’ i estava previst que se celebrara en una finca privada dedicada a l’agricultura ecològica. Una petició en la plataforma Change.org iniciada pel Comité para la Promoción y Apoyo de las niñas y Mujeres Autistas (CEPAMA) ha aconseguit que l’organització frene també aquesta xarrada per por a la repercusió mediàtica negativa de l’esdeveniment, segons informa El Español en una notícia de l’11 d’octubre.

Una cerca de l’expressió ‘cura cancer’ al buscador de YouTube dóna un total de 68.300 resultats, dels quals un 74% es poden considerar desinformació sobre aquesta malaltia. / DIARI LA VEU

Les mentides en Internet sobre la cura del càncer, en el punt de mira del CAC

Les pseudociències es troben còmodes a Internet, on campen lliurement i, a més, es viralitzen sense dificultats. De fet, el darrer informe del Consell de l’Audiovisual de Catalunya se centra en aquest fenomen i, en concret, elabora una anàlisi de la presència de desinformació sobre el càncer en aquest entorn digital. Les conclusions són clares: “El pes de la desinformació sobre el càncer en relació amb el conjunt de continguts relacionats amb aquesta malaltia que es poden trobar a la xarxa és molt elevat. A tall d’exemple, una cerca de l’expressió cura cancer al cercador de Google retorna prop d’11 milions de resultats, mentre que al de YouTube n’obté un total de 68.300. L’anàlisi dels 50 primers mostra que a YouTube una part majoritària, el 74%, es poden considerar desinformació en relació amb aquesta malaltia, mentre que a Google representen el 22%.”

“En aquest context –continua l’informe–, s’ha analitzat el contingut de 14 vídeos de la plataforma YouTube, que registren més de 25 milions de visualitzacions en el seu conjunt i que estan ubicats en canals que sumen prop de 2 milions i mig de subscripcions”. Amb aquestes dades, el CAC ha demanat la retirada d’aquestos 14 continguts “que prometen curar el càncer seguint procediments miraculosos sense cap base científica i desacrediten els tractaments dels professionals de la medicina i, en especial, la quimioteràpia”. “Així mateix, alguns dels vídeos tenen una finalitat comercial, ja que ofereixen aquestos productes com a suposats tractaments per a curar aquesta malaltia sense haver estat testats científicament”, afegeixen. Una característica comuna dels vídeos analitzats és “l’elevada acceptació que tenen per part del públic a l’hora de valorar-ne els continguts”.

“El material audiovisual analitzat presenta suposades teràpies contra el càncer mitjançant un discurs que es revesteix de credibilitat recorrent tant a la creació d’un marc pretesament científic com a la suposada eficàcia contrastada per mitjà de testimonis. Aquestos discursos, que en alguns casos comporten una negació de les teràpies de la medicina convencional, són àmpliament difosos per la xarxa amb un gran nombre de referències que defensen els mateixos plantejaments”, conclou l’informe.

“La vitamina B17 està prohibida perquè cura el càncer i destrueix qualsevol tumor maligne”; el càncer es pot curar seguint una dieta alcalinitzant, fent exercici físic, evitant el sucre refinat i creant un entorn més ecològic; el bicarbonat de sodi és “una Kriptonita per al càncer”; “el càncer no és una malaltia”, o “la quimioteràpia provoca més càncer” són alguns dels perillosos missatges que es poden trobar en aquestos vídeos assenyalats pel CAC.

Comparteix

Icona de pantalla completa