Diari La Veu del País Valencià
Diverses associacions es manifesten a València per a concienciar que el 12 d’octubre o hi ha res a celebrar

Diverses associacions i col·lectius s’han manifestat a València per a “generar una presa de consciència sobre el procés de colonització que encara es dóna en els nostres dies” a l’Amèrica Llatina, en un 12 d’octubre amb “res a celebrar”. La concentració a València sorgeix de persones i col·lectius vinculats a les lluites per la vida, organitzacions solidaritzades internacionalment amb l’Amèrica Llatina i col·lectius antiracistes. També hi han participat joves de les excolònies que “han viscut en carn pròpia l’espoli dels seus països i que tenen experiència migratòria”, ha informat la coordinadora en un comunicat.

L’acte ha començat a les 12.10 hores a la Plaça dels Pinazo i s’ha allargat fins a les 14.00 hores. Així, s’han llançat lemes com ‘La colonització va ser un genocidi’ o ‘Les multinacionals de hui són les caravel·les d’ahir’. Durant tot el matí, els participants han gaudit de música en directe de la mà d’artistes com Manos morenas, Marlo o Vaneza, a més de contacontes per als més xicotets i diversos tallers.

Una de les portaveus de l’organització, Odette Fajardo, ha realitzat la performance ‘Alimentant Espanya’. Segons ella mateixa, “aquesta performance ja va ser representada al port de València el dia que van portar una de les caravel·les”. “La idea sorgeix d’entendre la colonització com una violació històrica a les dones i a la terra i que encara continua en els nostre dies”

Així mateix, a les 13.30 s’ha realitzat una connexió en directe amb altres territoris convocants, com ara Madrid o Barcelona. Els portaveus han destacat l’èxit de la convocatòria i la pluralitat dels participants. “El 12 d’octubre representa l’inici d’un procés de violenta imposició cultural, econòmica, política i militar. No podem continuar acceptant una celebració que es va construir sobre una realitat de destrucció i mort”, ha agregat.

Comparteix

Icona de pantalla completa