Diari La Veu del País Valencià
València obrirà a principis de 2019 l’Oficina de l’Energia

La Fundació Observatori del Canvi Climàtic, organisme dependent de l’Ajuntament de València i responsable de la gestió de l’Observatori del Canvi Climàtic –ubicat al Cabanyal–, canvia la seua identitat gràfica i, també, el seu nom. Així, ara passarà a ser València Clima i Energia, “un nom més actual i més concordant a la feina que fa”. En aquest sentit, la fundació també gestionarà la nova Oficina de l’Energia, que a principis de 2019 obrirà les portes al carrer José María Haro.

En aquesta oficina s’informarà sobre els rebuts, s’aprendrà a estalviar, es podran sol·licitar ajudes, s’ensenyarà com sol·licitar que les empreses subministren energies renovables a la llar i s’informarà sobre com ser proveïdor d’una finca, per exemple. També hi haurà una sala d’exposicions i aules destinades a la formació. En paraules de Carlos Sánchez, director gerent de la fundació, serà “un lloc de trobada per a tots els agents i ciutadans que vulguen treballar per un nou model energètic”.

Tot el procés de remodelació es duu a terme des de l’Ajuntament, però en col·laboració amb les dues fundacions que depenen de la regidoria d’Energies Renovables i Canvi Climàtic –Les Naves i València Clima i Energia–. A banda de canviar i reestructurar la fundació, també s’han actualitzat els logotips i els colors d’aquesta i de l’Observatori del Canvi Climàtic, i s’ha creat el de l’Oficina de l’Energia. Aquestos colors són els que mateixos que apareixen en els mapes tèrmics, “eines que emprem qui treballem en aquest sector”, ha afegit el regidor.

#ValènciaCanviaPelClima

Precisament la instal·lació de la primera pereta de l’Oficina de l’Energia és una de les activitats que es poden trobar al programa de ‘València canvia pel clima’, una iniciativa que comença aquest dilluns i durarà fins a l’11 de novembre. Durant aquestes setmanes, tal com ha anunciat en roda de premsa el regidor d’Energies Renovables i Canvi Climàtic, Roberto Jaramillo, hi haurà “moltes activitats amb diverses fites”. Així, veïnat i professionals descobriran junts la natura que s’amaga als jardins de València amb els bioblitz de Benicalap i Marxalenes.

També hi haurà temps dedicat a la jornada final de ProSumE (Enabling Energy Prosumers Services), un projecte que pretén convertir València en un referent estatal i europeu en matèria d’autoconsum i d’autoproducció d’energia solar. El 26 i 27 d’octubre tindrà lloc el Climathon, que enguany està centrat en la lluita contra el mosquit tigre. Uns dies després, el 30 d’octubre, hi haurà la jornada ‘Els municipis canviem pel clima’. També hi haurà presentacions, treballs amb col·legis per a transformar els hàbits de l’alumnat, cinefòrums i tallers sobre eficiència energètica i autoconsum, per a acabar l’11 de novembre amb una festa a la plaça de l’Ajuntament, que es tancarà per a celebrar ‘La plaça canvia pel clima’. Serà un acte “lúdic i divulgatiu” amb activitats sobre l’alimentació ecològica i de proximitat, l’eficiència energètica, les energies renovables i la reducció de residus sòlids, entre d’altres.

Les activitats de ‘València canvia pel clima’, una trentena en total, s’han organitzat en col·laboració amb les universitats i la ciutadania. A més, hi ha hagut reunions amb més d’una vintena d’ONG, pimes i cooperatives per a configurar el programa definitiu.

Comparteix

Icona de pantalla completa