Diari La Veu del País Valencià
El Butoni i el Saginer, els monstres valencians que aspiren a desallotjar Halloween de l’imaginari col·lectiu

La campanya de recuperació, divulgació i reivindicació de la “brigada de monstres” valencians està consolidada i preparada per a fer front a la invasió de Halloween al voltant de la nit de Tots Sants. La tercera edició d”Espanta la por’ que impulsa el Museu Valencià d’Etnologia a través de la biblioteca i el Departament de Didàctica del centre ha organitzat per a aquest 2018 concerts de Dani Miquel –adreçats per una banda als adults i, per una altra, a un públic familiar–, tallers –per on han passat ja 1.700 alumnes–, xarrades i contacontes al voltant de l’imaginari valencià dels monstres, però com a novetat, l’exèrcit de personatges fantasiosos ha incorporat, procedent de les rondalles i les llegendes, el Caro, un home avariciós que com a conseqüència de la seua ànsia per acumular riquesa va ser convertit en mussol.

‘Espanta la por’ ja és, després de tres anys, una marca del Museu Valencià d’Etnologia, va destacar el director del centre Francesc Tamarit, aquest dilluns durant la presentació de la campanya amb què la institució depenent de la Diputació de València continua reivindicant els monstres valencians al voltant de la festivitat de la Nit d’Ànimes, unes dates molt influïdes per les modes nord-americanes importades. El programa s’ha consolidat com un projecte participatiu i de país, ja que no només té lloc a la biblioteca del museu i altres biblioteques i centes etnogràfics de la demarcació de València, sinó que s’estén per tot el territori des de Vilafranca fins a Santa Pola, sumant un total de 85 cases de cultura, museus i biblioteques d’arreu del País Valencià.

L’Home del Sac a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia. / DIARI LA VEU

“Als monstres no se’ls ha de tindre por”, va defensar la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, per això, la campanya està envoltada d’una finalitat didàctica, reconéixer-los per a abordar les pors actuals. ‘Espanta la por’ ha optat per il·lustracions pròpies dels monstres, unes iconografies que no pretenen establir-se com a model, sinó que accentuen els atributs característics dels personatges, com ara el sac, les orelles o la forma dels éssers misteriosos perquè siguen clarament identificables, va matisar Francesc Cabanes. Al remat, la campanya pretén establir un diàleg entre la tradició de les llegendes valencianes i la modernitat dels llenguatges actuals a través de la tecnologia, la il·lustració, la música i la paraula.

El programa vol “rebel·lar-se contra el truc o tracte, contra el Halloween”, va defensar Tamarit, qui va recordar que ja hi ha altres celebracions alienes com el Pare Noel que conviuen amb els tradicionals Reis d’Orient. Per tant, el Butoni, la Tarasca i el Saginer, entre d’altres, poden conviure amb les importacions ianquis, “modernitzant la tradició amb una visió contemporània”, va raonar el director del Museu Valencià d’Etnologia. Després de tres anys, ‘Espanta la por’ és “una gota” reivindicativa dels monstres valencians com a protagonistes de la por que lluita contra “la pressió mediàtica” que representa tot allò que envolta el Halloween.

El Caro, l’home avariciós que va ser convertit en mussol. / DIARI LA VEU

Per això, entre els objectius de la campanya, segons va defensar Amparo Pons, està incrementar el pressupost –que actualment està al voltant dels 30.000 euros– per a crear una àrea d’investigació per a nodrir el corpus de monstres, però també, establir sinergies amb À Punt perquè la televisió tinga un espai dedicat a la tradició oral de la por i, per què no, “dir-li al senyor Juan Roig que canvie l’aparador de Halloween per l”Espanta la por'”, va reclamar la cap de la biblioteca.

Activitats per a adults i per a famílies

Entre les novetats d’aquesta 3a edició, el Museu Valencià d’Etnografia ha iniciat la publicació de diferents contes per a abordar la por a través d’un monstre. Marta i la Tarasca, de Guillem Furió, Almudena Marín i Sergi Morales amb il·lustracions de Joel Miralles obri la col·lecció ‘Espanta la por’.

La programació d’activitats es divideix en dues parts, per una banda, del 18 a l’11 de novembre hi haurà concerts i xarrades adreçats a un públic adult on destaca l’espectacle de Dani Miquel, Romanços de sang i fetge (26 d’octubre; 22.30 hores) a la Beneficència on el cantautor aborda els crims i misteris de la narració oral, la jornada intensiva sobre etnopoètica i narració oral (27 d’octubre; de 9 a 20 hores) i els Contes per a una Nit d’Ànimes (22.30 hores), l’anàlisi sobre els simbolismes als contes a càrrec de Miquel Puig (6 de novembre; 19 hores), la xarrada sobre la fi del món tal com el coneixem amb la periodista Marta García Aller (7 de novembre; 18.30 hores) i una partida de demostració del joc de cartes Alakazum, creat per l’autor de la Fallera Calavera (11 de novembre; a les 11 hores).

La Tarasca apareix entre els prestatges de la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia. / DIARI LA VEU

Enguany, per tal d’unir la colla de monstres recuperats de la tradició oral valenciana, s’han creat dos personatges ficticis: Glòria la bibliotecària i Marta, una xiqueta que connecta amb els éssers misteriosos, amb la intenció de fer de nexe entre els personatges de la por i els menuts. Així, del 23 d’octubre al 9 de novembre el Museu Valencià d’Etnografia acollirà grups escolars per a submergir-se en les històries de la Tarasca, el Butoni i el Drac del Patriarca. Els dies 28 d’octubre i 4 i 11 de novembre es podrà gaudir en família d’aquestos tallers monstruosos.

El 4 de novembre, Dani Miquel ofereix dos concerts (a les 11 i les 12.45 hores) de l’espectacle ‘De por’ i l’11 de novembre Rebombori recrearà els contes i les llegendes valencianes en ‘El refugi dels monstres oblidats’ (11 i 12.45 hores).

Comparteix

Icona de pantalla completa