Diari La Veu del País Valencià
La patronal dels autònoms critica la pujada del salari mínim perquè destruirà ocupació

El president de l’Associació de Treballadors Autònoms (ATA), Lorenzo Amor, ha advertit aquest dilluns que una pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) de 900 euros en 2019 pot suposar una destrucció d’ocupació i portar a molts autònoms a abandonar el sistema per l’economia submergida.

Amor, abans de la inauguració de les jornades sobre l’eliminació de traves i tràmits de l’administració pública, ha assenyalat que en aquestos moments encara s’està en una desacceleració, encara que siga “lleu”, de l’economia, l’ocupació i el consum. Per això, considera, davant el pla pressupostari que aquest mateix dilluns enviarà el govern espanyol a Brussel·les, que “no és el moment ni d’apujar impostos ni d’augmentar la despesa”.

Sobre aquest tema, ha recalcat que des de la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA) es defensa una pujada del salari mínim perquè a l’estat espanyol és “molt baix”, però ha defensat que aquest increment ha de fer-se de forma progressiva i no augmentar-lo un 22% en un any. En aqueix sentit, ha recordat que ja hi ha un acord social per a incrementar el salari mínim a 850 euros en 2020, però que l’augment del 20% que proposa el govern espanyol “suposarà una despesa addicional als autònoms de 3.000 euros en costos salarials a l’any per cada treballador contractat”.

Sobre aquest tema, ha advertit que a un autònom que “ja pateix la pujada de llum, de costos de producció i del dièsel, aplicar-li 3.000 euros de despeses més de cotitzacions i salaris pot suposar que no puga mantindre aquest lloc de treball”.

A més, ha recordat que ja va advertir a la ministra de Treball, Magdalena Valerio, que la pujada del salari mínim també implica la pujada de la base mínima, la qual cosa pot suposar que des de l’1 de gener els autònoms que estan cotitzant la base mínima vegen incrementades la seua cotització 35 euros al mes, la qual cosa suposa 420 euros a l’any.

En eixe sentit, ha criticat que l’acord del govern espanyol no estipule una data concreta per a adequar les cotitzacions als ingressos reals i exigeix que als autònoms els ingressos dels quals no arriben a 12.600 euros en l’últim any no hagen de cotitzar per la base mínima sinó per la quota reduïda similar a la tarifa plana.

Així, ha confiat que en el tràmit parlamentari de debat dels pressupostos es respecte l’acord del diàleg social d’una pujada progressiva del salari mínim i “una mesura per a evitar penalitzar als autònoms que facturen 900 euros i hagen de pagar 300 euros de cotització per a evitar que abandonen el sistema i vagen a l’economia submergida”.

Eliminació de tràmits burocràtics

D’altra banda, ha destacat que s’ha arribat al cinqué acord amb el Ministeri d’Hisenda per a detectar les traves burocràtiques que “compliquen” als autònoms l’exercici de la seua activitat. En aqueix sentit, ha exposat que els autònoms gasten 11 dies a l’any a emplenar aquestos tràmits.

Sobre aquest tema, ha assenyalat que encara que s’han reduït les traves detectades cal continuar eliminant aquestes barreres perquè “moltes vegades és tan important com rebaixar impostos”, ja que també els suposa “un estalvi de diners, de costos i de temps”. Enguany se centraran en les traves administratives a les quals s’enfronten el col·lectiu de professionals de l’advocacia en la seua relació amb l’Administració de Justícia. En eixe sentit, ha assenyalat que aquestos professionals tenen fins al dia 15 per a presentar la declaració trimestral electrònica quan la resta té fins al dia 20.

De la mateixa manera, ha comentat que moltes vegades l’administració electrònica els suposa “una complicació” per a molts autònoms perquè sense cita prèvia no t’atenen moltes administracions o el pagament mensual de les cotitzacions a la Seguretat Social en lloc de trimestral o semestralment a pesar que hi ha activitats que són temporals i la liquiditat la tenen passat aqueix període.

Sobre aquest tema, el coordinador de l’àrea de Càrregues Administratives del ministeri de Política Territorial i Funció Pública, Antonio Castro, ha destacat que des de 2008 es porta aplicant una política de reducció de càrregues administratives i signant convenis amb organitzacions com ATA, que tenen “una càrrega específica que la resta d’empresaris”. “Cal identificar on estan els problemes i solucionar-los de la mà dels professionals i els propis autònoms que els pateixen”, ha postil·lat.

Comparteix

Icona de pantalla completa