Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat restaurarà una trentena de tombes maçòniques del Cementeri Històric de Bunyol

La Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat realitzarà unes obres en el Cementeri Històric de Bunyol per a restaurar una trentena de tombes “greument deteriorades”, en resposta a una ajuda que es va sol·licitar des del consistori.

Un sector de 30 nínxols tenen un risc imminent de despreniment, segons ha informat la Generalitat en un comunicat. Això provocaria la pèrdua irremeiable de les làpides i símbols maçònics que daten de finals del segle XIX, ha indicat el consistori en un comunicat.

El cementeri històric de Bunyol té la protecció patrimonial de Bé de Rellevància Local i posseeix 435 tombes amb simbologia maçònica, més de quaranta pertanyents a mestres maçons. La restauració de 38 làpides té un cost de 48.395 euros i les obres començaran aviat, després d’haver-se licitat el treball amb una empresa professional de restauració.

El cementeri va ser creat en 1886 pel llavors alcalde, Joaquín Ballester, la tomba del qual és la més antiga del cementeri. La lògia dels Onze Germans va tindre una gran implantació a la comarca i a Bunyol en concret. Una particularitat d’aquest cementeri és que durant la dictadura va continuar com a cementeri civil. Actualment és un dels cementeris valencians més singulars i visitats.

Per a evitar la solsida es proposa actuar en tres fases: la primera i més urgent és la protecció i retirada dels símbols i làpides que tenen un major valor patrimonial, mitjançant mètodes propis de conservació que permeten la seua restauració i recuperació. Al mateix temps, cal reforçar els buits amb rajola per a evitar que col·lapse l’estructura dels nínxols, forjat i coberta. Una vegada realitzada aquesta primera intervenció d’urgència, el consistori procedirà a la retirada de les restes òssies. La intervenció finalitzarà amb la consolidació de l’estructura dels nínxols.

L’alcaldessa de Bunyol, Juncal Carrascosa, així com la resta de l’equip de govern municipal, s’han mostrat molt satisfets per l’atenció i ràpida intervenció de la Direcció General de Cultura, ja que tant la directora general, Carmen Amoraga, com el subdirector de patrimoni, Antonio Bravo, s’han mostrat molt receptius i interessats a recuperar aquest bé patrimonial excepcional que té Bunyol.

Comparteix

Icona de pantalla completa