Diari La Veu del País Valencià
Xirivella celebra 25 anys de vida ‘pallassa’

La Mostra Internacional de Pallassos i Pallasses de Xirivella, programada del 3 a l’11 de novembre, omplirà els teatres, carrers i places del municipi amb el millor teatre d’humor, protagonitzat sempre pels mestres del clown, amb un ampli ventall de propostes que conjugaran diferents registres des del circ, la música en directe, el teatre de marionetes, fins a l’il·lusionisme, els jocs acrobàtics o el cabaret.

Una dotzena de companyies procedents del País Valencià, d’arreu l’Estat i de l’estranger desembarcaran a Xirivella (l’Horta Sud) en novembre amb propostes escèniques i lúdiques per a tots els públics que faran volar la imaginació de xiquets i majors, alimentar l’alegria i pintar els somriures. I tot açò amb entrades molt accessibles que van des dels 4 als 6 euros. La d’enguany serà una edició especial, atés que la Mostra Internacional de Pallassos i Pallasses de Xirivella arriba a la 25a edició.

Sota la batuta artística i absurda del clown català Guillem Albà, sis músics-actors inauguraran dissabte 3 de novembre el 25 aniversari del festival amb La Marabunta. Un joc de diversió sense prejudicis per a tota la família que pujarà a l’escenari del Teatre Auditori Municipal de Xirivella per a perdre’s després pel pati de butaques amb els espectadors en una gran festa escènica amb música en directe. Un altre dels plats forts d’aquesta nova edició serà El último bufón, de Leo Bassi. L’artista satíric ret homenatge en aquest espectacle al seu besavi i germà, tots dos pallassos, després de descobrir unes gravacions inèdites realitzades pels germans Lumière.

Cinc estrenes

Els espectadors de la 25a Mostra de Pallassos podran veure també cinc estrenes en terres valencianes. El Gran Zampano, la companyia aragonesa Civi-Civiac recorrerà els carrers de la localitat en una acció itinerant a bord de la seua locomotora experimental, eixida d’un temps passat de fantasia, mescla de tecnologia i mecànica, que acostarà al públic a una època d’enginy i revolució industrial. Amb motiu dels deu anys del naixement de Pistacatro, l’emblemàtica companyia de nou circ gallec donarà a Xirivella el seu mortal més arriscat: Outono. Un muntatge de sala que ret homenatge als pallassos clàssics amb una història explicada a través d’una companyia de clowns en plena crisi. I basada en el Quijote de Cervantes, la companyia polonesa Pina Polar presenta Donna Quixota en la qual a través del teatre, la comèdia, el clown i el circ s’explica la divertida història de Pina.

Els madrilenys Ale Hop Circ convidaran per la seua banda als espectadors a viure una aventura insòlita en Imagina Circo, Premi del Jurat en el Festival Internacional de Direcció de Circ de St. Petersburg i Premi del Públic en el Festival Internacional d’Arts de Carrer Montepellier, entre altres. Un treball inèdit també en la nostra comunitat que convida a endinsar-se en un món de fantasia ple de personatges d’un altre temps, narradors i artistes disposats a despertar les emocions.

I arriben també per primera vegada a terres valencianes els Payasos de madera de la prestigiosa Compañía de Marionetas Herta Frankel. Destinada a tots els públics i especialment a l’infantil, es tracta d’un muntatge carregat d’il·lusionisme que atresora diversos reconeixements: Puppet Styling Award, Visual Arts Award, o el 3rd Golden Magnolia Shanghái International Puppet Festival and Competition. Amb una poètica posada en escena, la companyia catalana ret homenatge als grans pallassos del segle XX com Fratellini, Antonet, Grock, Rivel o Popov.

Els carrers i les places de Xirivella es convertiran en escenaris oberts al públic amb diferents propostes escèniques. El crit d’entusiasme Yee-Haw de la Banda de Otro ens traslladarà al vell Oest amb un espectacle musical de circ, malabaristes i pallassos. Un divertit (des)concert tan especial com cadascun dels components d’aquesta companyia andalusa. I amb malabars, màgia i equilibris impossibles, Los Barlou presentaran el seu treball multidisciplinari Set up. Una divertida bogeria frenètica d’accions de clown protagonitzada per tres excèntrics personatges.

Mostreta infantil

I dissenyada específicament per als escolars d’Educació Infantil i de Primària de tota la població de Xirivella, en sessions matutines que acollirà el Teatre Auditori Municipal, la Mostreta infantil d’aquesta 25a edició proposa tres treballs tan diferents com a suggeridors. Estrena en el nostre territori serà Hermanos Saqueti, dels extremenys A saco Producciones. Un duo clàssic de pallassos en el qual a través de diversos números còmics mostraran als alumnes de Primària que no existeixen fronteres quant al riure es refereix, siga quin siga l’edat o cultura.

Que els somnis poden complir-se però sense oblidar mai que l’esforç i el treball són necessaris per a aconseguir-los és el missatge que llança, per la seua banda, Sonata Circus. Un espectacle en el qual els valencians La Troupe Malabó bolquen tot el seu enginy i humor a través de l’òpera, el cant i estranys instruments musicals enllaçats amb el clown i el circ. I destinat per al públic infantil, els també valencians Tarannà Teatre presenten una adaptació lliure per a dos pallassos del clàssic L’illa del Tresor, de Robert Louis Stevenson.

La Mostra Internacional de Pallassos i Pallasses és un projecte cultural iniciativa de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Xirivella, patrocinat per la Diputació de València, la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana i el Ministeri de Cultura.

Comparteix

Icona de pantalla completa