La Societat de Medicina Familiar exigeix que s'actue "contra qui promociona teràpies no científiques"

L'organització és contundent: "Ni el càncer, ni la sida, ni l'autisme, ni l'ELA es curen amb la medicina natural"
/ València
15 octubre 2018 01:00h
La conselleria recorda que la promoció, publicitat i desenvolupament de "pseudociències" estan prohibides als centres públics

La Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària, que té més de 1.700 socis, exigeix a la Conselleria de Sanitat, universitats i col·legis de metges i de farmacèutics que "actuen contra aquells professionals i institucions que utilitzen i promocionen les teràpies sense evidència científica demostrada".

"Davant la creixent publicitat enganyosa, per part de metges i sanitaris, de teràpies sense evidència científica demostrada, que en alguns casos porten conseqüències desastroses, exigim rigor científic i l'adopció de mesures de control, regulació, avaluació i sanció per part d'aquelles entitats amb responsabilitats en la matèria, així com un pronunciament i unes directrius clares per als professionals, per als pacients i per a la societat", ha indicat el col·lectiu en un comunicat.

Segons ha recordat la Societat de Medicina Familiar, ja van realitzar un pronunciament similar en desembre de 2013, fent costat en l'àmbit estatal al manifest 'NosinEvidencia', i també donant suport a l'Asociación para Proteger al Enfermo de Terapias Pseudocientíficas (APETP) "quan va aconseguir que es retirara de la Universitat de València un màster d'homeopatia".

"Com a sanitaris, científics i ciutadans sol·licitem accions de regulació, control i supervisió de tots aquells productes homeopàtics per part de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris", han indicat les mateixes fonts, que critiquen que "existeixen milers de productes homeopàtics comercialitzats sense autorització i que poden portar a engany el pacient".

L'organització ha agregat que els metges de família són conscients de la seua responsabilitat, tant legal com ètica, "i consisteix a aportar el millor tractament possible als pacients i vetlar per la seua salut", per la qual cosa adverteix que "practicar aquestes pseudoteràpies comporta riscos i perills per al pacient, per a la família i per al sistema sanitari, a més de suposar una infracció del codi deontològic i vulnerar el dret a la informació veraç sobre la seua malaltia i tractament".

"A grans trets, estem parlant de l'homeopatia, el reiki, la iridologia, l'ozonoteràpia, l'acupuntura, la reflexologia, la teràpia ortomolecular, l'osteopatia, la medicina natural, l'energia txi, l'auriculoteràpia i moltes altres, totes elles sense base científica, sense assajos clínics demostratius i amb efecte pròxim al placebo", han indicat.

"Cal actuar, regular, sancionar o prohibir aquelles pràctiques que s'aparten de la bona praxi. Ni el càncer, ni la sida, ni l'autisme, ni l'ELA es curen amb la medicina natural", conclou el comunicat.

next