Diari La Veu del País Valencià
La valenciana Ana Penyas guanya el Premi Nacional del Còmic amb ‘Estamos todas bien’

El jurat del Premi Nacional del Còmic, reunit al Ministeri de Cultura i Esport, ha proposat la valenciana Ana Penyas per a ser guardonada amb el Premi Nacional del Còmic de 2018 per la novel·la gràfica Estamos todas bien. El premi està dotat amb 20.000 euros i té com a objectiu distingir la millor obra d’aquesta especialitat publicada en qualsevol de les llengües de l’estat espanyol durant l’any 2017.

El jurat ha triat aquesta obra, la primera novel·la gràfica de l’autora, “per rescatar, a partir d’una història familiar, la veu d’una generació silenciada; per la innovació i la frescor de la posada en escena gràfica, i per l’habilitat per a integrar recursos del còmic i d’altres mitjans”.

Ana Penyas (València, 1987) es va diplomar en Disseny Industrial i es va graduar en Belles Arts a la Universitat Politècnica de València (UPV). Va ser seleccionada per a realitzar una residència artística a De Liceiras (Porto, 2015) i ho ha sigut també en diverses ocasions en la fira d’il·lustració de Madrid Il·lustríssima i en el festival d’autoedició Tenderete amb diversos projectes d’autoedició. També ha realitzat exposicions individuals en Estudio 64 (València, 2016) i en l’O! Galería (Lisboa, 2015) i ha participat en diverses exposicions col·lectives, com ara Refugio Ilustrado i AnArco (ambdues a València, 2016).

Penyas, a més, ha publicat amb l’editorial Mil razones, Libros del K.O., la web cultural MipetitMadrid, elHype i la revista Bostezo, i és il·lustradora en la revista Pikara Magazine. També ha col·laborat amb el fanzine valencià Arròs negre, el projecte sonogràfic Hits With Tits i la plataforma CIES NO.

Primera dona guardonada amb aquest premi

Penyas és la primera dona que guanya el Premi Nacional de Còmic, amb una narració que “recupera la memòria històrica a partir d’una història familiar” i recupera “veus oblidades”. Aquest any també ha sigut guardonada com a autora revelació al Saló del Còmic de Barcelona i en 2017 va obtindre el premi FNAC/Salamandra Graphic per l’obra ara guardonada amb el Premi Nacional del Còmic 2018.

La primera guardonada des de 2007 no es mostra massa “optimista”. “Entenc que alguna cosa canviarà, però caldrà veure amb deteniment la profunditat del canvi”, ha afegit. “Que hagen concedit per primera vegada el premi a una dona sona a l’any en què estem. Sembla que 2018 és l’any de les dones en totes les institucions, note que hi ha alguna cosa general, però no sóc tan optimista: esperem que seguisquen els canvis, però veig que normalment es queda en l’àmbit mediàtic”, ha lamentat en declaracions a Europa Press la novel·lista gràfica.

L’obra premiada, Estamos todas bien, és en certa manera part d’aquesta “reivindicació feminista”, tal com ha reconegut l’autora, qui dóna veu a través de la memòria a les seues dues àvies –Herminia i Maruja–, que van fer “un treball invisible” en la postguerra espanyola. “Per a mi aquesta obra suposa posar el focus en les dones d’una generació concreta que ha estat molt travessada pel franquisme, en dones que han viscut dins de les cases cuidant dels altres i fent aquest treball invisible”, ha explicat, després d’afegir que és una “reivindicació del seu paper en la història”.

Penyas recorda que aquest ‘oblit’ segueix estant present en la generació actual, on “la gent gran es valora menys i les dones majors encara menys”. Tot això, “tenint en compte que hi ha una població envellida: és una realitat oblidada”, afegeix. L’autora posa el focus en la Transició per a responsabilitzar part d’aquesta ‘invisibilitat’ de les dones.

Amb humor, recorda que la seua àvia Herminia, que ja deia “sentir-se famosa” amb el còmic, “ara al·lucinarà”. Maruja, amb la malaltia de Parkinson, “ja no pot quasi parlar”, assenyala l’artista amb tristesa. Preguntada sobre què farà amb els diners del premi, ha avançat que li permetrà “prescindir d’alguns encàrrecs i tenir un matalàs, que no està malament vivint a Madrid”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa