Diari La Veu del País Valencià
Emergències emet un avís especial davant l’arribada de pluges intenses a partir de dijous

Emergències de la Generalitat ha emés un avís especial davant l’arribada d’un episodi de pluges intenses a partir de dijous, que podrien deixar 100 litres per metre quadrat en dotze hores.

Segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), dijous i divendres el litoral i l’interior nord de la demarcació de Castelló estaran en alerta taronja per la possibilitat que es produïsquen precipitacions acumulades en dotze hores de fins a 100 litres per metre quadrat. Pel que fa al litoral i a l’interior sud de la demarcació de Castelló i al litoral nord i l’interior sud de la demarcació de València, dijous i divendres estaran en alerta groga per precipitacions acumulades d’entre 20 i 30 litres per metre quadrat en una hora i de 60 litres per metre quadrat en dotze hores.

Segons Emergències, l’episodi de pluges intenses es produeix com a conseqüència d’una DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts), que es caracteritza per la persistència i extensió de les precipitacions i que arriba en alguns casos a quantitats d’acumulació importants. Aquest episodi, segons assenyala l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, afectarà el territori valencià des de dijous i continuarà els dies successius.

Davant d’aquesta situació, es recomana als municipis i organismes amb competències en la gestió de les emergències que mantinguen la necessària “atenció i seguiment” de tots els avisos que emeta durant eixos dies el Centre d’Emergències amb la finalitat d’activar amb antelació els seus protocols d’actuació i establir les pertinents mesures preventives en els seus respectius àmbits. També aconsella “extremar la precaució” en aquells municipis amb risc alt o mitjà d’inundacions, especialment en les proximitats de rius i barrancs.

A la ciutadania, Emergències aconsella que s’informe del nivell de risc en el seu municipi i si el lloc on viu o treballa està situat en una zona inundable, així com que revise l’habitatge i es netegen les canalitzacions. També recomana que estiguen informats de l’evolució de la situació a través dels mitjans de comunicació, que retiren els vehicles de les zones que puguen inundar-se, que circulen preferentment per carreteres principals i autopistes –moderant la velocitat– i que mai creuen amb el cotxe trams de carretera si estan inundats.

El temporal de pluges més fort a la tardor des de 2008

Les fortes pluges i tempestes que s’esperen per a la vesprada de dijous i la matinada de divendres seran les més fortes en octubre des de 2008. Així ho ha assegurat a EFE el cap de Climatologia de l’Aemet al País Valencià, José Ángel Núñez, qui ha indicat que aquest any, amb el temporal previst, “segurament es trencarà la tendència de nou anys consecutius amb mesos d’octubre d’escasses pluges, i fins i tot molt secs, com va ocórrer en octubre de l’any passat o en 2013 i 2014”.

Segons ha explicat Núñez, és un fenomen típic de pluges intenses de tardor amb precipitacions intenses i extenses en una zona àmplia del territori, “fenomen que popularment es coneix com a ‘gota freda’, tot i que tècnicament aquest és un terme en desús”.

El responsable de l’Aemet precisa que tots aquestos episodis “no són iguals” i que, encara que tots presenten adversitat, “uns són més adversos que altres”. Així, es preveu que les pluges comencen despús-demà a la vesprada, per la qual cosa encara és prompte per a fer una valoració del temporal, més tenint en compte les incerteses a partir del divendres i durant el cap de setmana. “El que sí que presenta poques incerteses és que el dijous a la vesprada i la matinada del divendres les pluges seran intenses en les províncies de València i sobretot Castelló”, segons l’expert.

Comparteix

Icona de pantalla completa