Diari La Veu del País Valencià
El grup emergent Els Jóvens, el gran finalista dels Premis Ovidi 2018 amb cinc nominacions

L’edició dels XIII Premis Ovidi tindrà lloc al Teatre Rialto de València el 21 d’octubre a les 20 hores i tindrà un tarannà “extraordinari”, ja que es commemora el 50 aniversari de la publicació de La Fera ferotge, d’Ovidi Montllor, i d’El Maig del 68 francés, unes efemèrides que el Col·lectiu Ovidi Montllor de Músics i Cantants del País Valencià (COM) considera com una “esplèndida combinació per difondre l’esperit reivindicatiu, crític i d’activisme social i cultural que connecten directament amb el treball de la música en valencià”, ha indicat el COM en un comunicat aquest dimarts.

El COM porta endavant l’organització dels Premis Ovidi a la música en valencià, que han permés una notable millora en la visibilitat dels i les nostres artistes i en el reconeixement social i públic del seu treball. Gràcies a aquesta tasca en els temps més foscos, en l’actualitat hi ha un bon grapat d’artistes i grups coneguts i reconeguts per la seua obra. Les produccions en valencià excel·leixen entre els treballs musicals que es realitzen al territori valencià, alhora que es difonen arreu del món gràcies a l’efectivitat de la interconnexió global.

Tot això, tanmateix, no haguera sigut possible sense l’obra pionera dels primers que van obrir camí: Raimon, Ovidi Montllor, Mari Carme Girau, Lluís Miquel i Els 4z i la generació dels 70 que els va seguir posteriorment. Noms que han esdevingut clàssics com Al Tall, els Pavesos, Cotó-en-pèl, Cuixa, Paco Muñoz, Pep Laguarda, Remigi Palmero i molts altres, expliquen. Per tot això, enguany serà l’any de La Fera ferotge i del Maig del 68, l’any en què Raimon cantava a Madrid, el 18 de maig, a la Facultat d’Econòmiques de la Complutense, i el públic corejava Madrid amb París, Ovidi treia a passejar la Fera Ferotge i començava una carrera rellevant en el moviment de la nova cançó.

En aquesta edició, el COM ha decidit lliurar el Premi al Suport a la música en valencià a l’Aplec dels Ports pels quaranta anys de dedicació a la promoció de la nostra música. L’Aplec dels Ports és una jornada de celebració i reivindicació que se celebra anualment als pobles de la comarca històrica dels Ports. Es va celebrar per primera vegada a Todolella l’any 1978. La trobada recull anualment diversos milers de persones i compagina tant activitats lúdiques com ara concerts o teatres com altres més reivindicatives centrades en la defensa de la llengua i cultura del país així com en la reclamació de millores per als pobles de la comarca.

El Premi a la Trajectòria artística l’atorguem al grup La Gossa Sorda, que en el conjunt d’anys en actiu, més de quinze, amb la seua música a ritme de ska, rock i reggae ben barrejats amb ritmes mediterranis han denunciat la injustícia de l’ordre social i mundial actual, han donat suport a les lluites per salvar el País Valencià contra el consumisme, la corrupció política, la crisi econòmica i l’integrisme. Per tot això i el seu bon fer s’han guanyat un lloc destacat en la música amb temes inoblidables i corejats per tothom.

L’acte de lliurament dels Premis serà presentat per la periodista d’À Punt Mèdia Amàlia Garrigós, directora i presentadora del programa radiofònic Territori Sonor. A l’escenari, gaudirem també de l’actuació d’un grup de músics, coordinats per Ximo Caffarena, que interpretaran instrumentalment algunes cançons cèlebres de l’Ovidi i altres cançons rebels ben conegudes per tots.

Premis Ovidi 2018

El jurat format per Xavier Aliaga, Vicent X. Contrí, Amàlia Garrigós, Carla Gonzàlez, Quim Vilarnau i Josep Vicent Frechina ha valorat un total de 129 produccions amb repertori en valencià. Així doncs, els nominats a Millor disc de Cançó d’Autor són Carles Pastor, per Andròmina; Daniel Rosell, per Les ombres; Òscar Briz, per No caure és que m’agafes de les mans, i Pau Alabajos, per Ciutat a cau d’orella. Els finalistes a Millor disc de folk són Carles Dénia, per Cant espiritual; Els Jóvens, per Els Jóvens; Jonatan Penalba, per De soca rel, i Pep Botifarra i Ahmed Touzani, per De banda a banda del Mediterrani.

En la categoria a Millor disc de Hip Hop i Electrònica apareixen com a nominats Cactus, per Cactus; Embo, per Involució; Frida, per Gegants, i We Are Not Brothers, per III. Mentre que els finalistes a Millor disc de mestissatge són Atzembla, per Instint; Auxili, per Tresors; Feliu Ventura amb Xerramequ i Els Aborígens, per Sessions ferotges, i Vadebo, per La por.

Barbaritats, per Barbaritats; Capa de Plàstic, per Els herois; Julio Bustamante, per La misión del copiloto, i Novembre Elèctric, per Quart minvant són els finalistes a Millor disc de pop. Com a Millor disc de rock apareixen com a nominats Geografies, per Turisme; Inèrcia, per Lluita; Joe Pask, per Salt, i Sigarrito, per Del 30 de març al 26 d’abril.

Els treballs nominats a Millors arranjaments i/o producció són Carles Dénia, per Cant Espiritual; Carles Pastor, per Andròmina; Feliu Ventura amb Xerramequ i Els Aborígens, per Sessions Ferotges, i Jonatan Penalba, per De soca rel. Els finalistes a Intèrpret revelació són Cactus, per Cactus; Capa de Plàstic, per Els herois; Els Jóvens, per Els Jóvens, i Jonatan Penalba, per De soca rel.

Com a Millor cançó es troben nominats Els Jóvens, per Anís Tenis; Òscar Briz, per Avui el meu cor no vol; Julio Bustamante, per El cel de les cançons, i Carles Pastor, per Fràgil. Com a Millor lletra estan nominats Òscar Briz, per Avui el meu cor no vol; We Are Not Brothers, per 121 xemeneies; Daniel Rosell, per Fulla de l’arbre caduca, i Els Jóvens, per T’ailoviu més que l’hóstia.

Per altra banda, el dissenyador i músic Diego Mir, la camarògrafa i muntadora Teresa Roig i el dissenyador Cèsar Amiguet integren el jurat de Disseny i videoclip. Amiguet, a més a més, exerceix com a secretari del jurat.

Els nominats a Disseny són Amparo Navarro, pel disseny d’Auia de Rascanya; Luis Yang, per la il·lustració i el disseny de Els Jóvens; Mineral Gràfics, pel disseny de Tresors d’Auxili, i Noemi Larred, pel disseny del llibre disc Quart Minvant de Novembre Elèctric.

Els finalistes a Videoclip són Àlex Blat (direcció) i Nacho Toledo (fotografia), per Polaròids de Novembre Elèctric (Blat, 2018); Àlex Blat (direcció) i Nacho Toledo (fotografia), per Sonata d’Isabel, de Pau Alabajos (Blat, 2018); Cristóbal Quesada (direcció), per Ànimes navegables, de Xavi Sarrià (Terral Estudio, 2018), i Cristóbal Quesada (direcció) i Manuel Rodríguez (il·luminació), per Omertà, de Zoo (Terral Estudio i Zoo, 2018).

Comparteix

Icona de pantalla completa