Diari La Veu del País Valencià
Tabares: la pedra angular del cas Ivex que la justícia no ha localitzat al Japó

“La vida sigue igual”, diria José María Tabares quan el jutjat de València, encarregat d’investigar-lo per malversar diners de la Generalitat, va tancar la causa perquè no el trobava. L’exdirector de l’Institut Valencià de l’Exportació (Ivex) dóna classes tranquil·lament a la Temple University del Japó. En 2005 va fugir a Tòquio quan l’Audiència Provincial de València el va condemnar a cinc anys de presó per una estafa de més de 3 milions d’euros comesa quan estava al capdavant de l’Ivex. El cas que s’acaba de tancar es va fer famós per la implicació de Julio Iglesias en una estafa en què va cobrar sis milions de dòlars per sis concerts arreu del món promocionant el País Valencià. La Generalitat va dir que va costar tres voltes menys.

Tabares va fugir l’any 2005 al Japó, de manera que va aconseguir amb els anys la prescripció de la condemna per una de les causes de l’anomenat cas Ivex. Amb la decisió de no tornar de Tòquio, l’exdirector de l’Ivex va aconseguir que, de manera provisional, el Jutjat d’Instrucció 19 de València tancara la investigació per la causa dels concerts de Julio Iglesias. Cap de les comissions rogatòries del jutjat han donat fruit perquè es troba en “parador desconegut”.

La justícia no ha aconseguit localitzar-lo però sí que ho ha fet Diari La Veu amb una mínima cerca a la xarxa. Aquest diari ha trobat José María Tabares impartint classes a la Universitat Temple del Japó amb tota normalitat. L’adreça que la justícia podia haver emprat per a lliurar-li les comissions rogatòries és: 2 Chome-8-12 Minamiazabu, Minato, Tokyo 106-0047, el Japó. Tabares fa classes des del 20 de setembre de Dret Laboral i de Llengua castellana, nivell conversació, per un preu de 58.500 iens el curs de 20 hores.

El passat mes de juny, l’Audiència Provincial de València confirmava que tancava la causa de forma provisional i no definitiva, com volien els imputats. El fiscal es va oposar per a evitar la prescripció dels delictes en un escrit molt dur en què qualificava el temps del procés, obert des de 2005, “d’exasperant”. La causa està tancada perquè falta la declaració de Tabares, tot i estar esperant que “s’acomplisquen les diligències transcendentals que s’havien sol·licitat per a la localització del principal inculpat”, segons consta en la interlocutòria d’arxiu facilitada pel Tribunal Superior de Justícia valencià.

Què va passar amb Julio Iglesias?

Aquest cas, que portava obert tretze anys al jutjat, és d’especial importància per la imputació del cantant Julio Iglesias, que va declarar per exhort des d’un jutjat de Punta Cana (República Dominicana), on té el seu domicili habitual. També va declarar, però en qualitat de testimoni, l’expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana, qui va contradir el cantant dient que els concerts no van ser tan cars. Julio Iglesias va declarar: “Jo entenc que a la gent sis milions de dòlars, que va ser el que vaig cobrar i dels quals vaig pagar impostos, li pareguen molts diners, però que valoren també que la tasca de promoció va ser molt important. Vaig viatjar amb empresaris de la Comunitat Valenciana als Estats Units, al Japó, a la Xina i a Mèxic… I ho vaig fer tot amb afecte i ho vaig passar molt bé”.

El jutjat no ha estat quiet, cosa que ha evitat la prescripció dels delictes continuats de malversació de fons públics i falsificació de documents mercantils per funcionari públic. De fet, en els darrers anys va lliurar diferents comissions rogatòries a la Xina i a l’Illa Tòrtora. També es va demanar el testimoni de Ricardo Blázquez com a representant de l’Ivex a Xangai.

La justícia espanyola no podrà demanar l’extradició de José María Tabares, malgrat la constància de la seua estada al Japó, ja que no hi ha conveni d’extradició entre ambdós països. L’única eina amb què compten els tribunals valencians és l’Acord entre la Unió Europea i el Japó sobre cooperació en matèria penal, signat a Brussel·les el 3 de novembre de 2009 i a Tòquio el 15 de desembre del mateix any.

A l’espera de les comissions rogatòries demanades, el jutjat tanca la causa de forma provisional, com ha confirmat l’Audiència Provincial, tenint en compte que, si s’allarga, es podria plantejar el tancament definitiu.

Altres imputats en aquesta causa són alts càrrecs del govern de Zaplana, com ara Diego Such (exconseller), José Uncio (exdirector de l’Institut Valencià de Finances), Luis Esteban (expresident de Terra Mítica) i Joaquín Barber (exdirector financer de l’Ivex).

Entre els denunciants figuren l’ara president de la Generalitat, Ximo Puig, i altres alts càrrecs socialistes que aleshores eren diputats, com ara Antoni Such, Cristina Moreno, Nuria Espí, Carmen Ninet i Antonio Torres. Malgrat tot, aquestes acusacions particulars van retirar-se fa un temps i és la Fiscalia l’única que ha mantingut l’acusació fins a aquest moment.

Comparteix

Icona de pantalla completa