Diari La Veu del País Valencià
Les Corts aproven la creació de Satan, el sistema d’alertes per a lluitar contra la corrupció

El ple de les Corts ha aprovat aquest dimecres, amb els vots a favor del PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans i l’abstenció del PP, la Llei d’Inspecció General de Serveis i del Sistema d’Alertes per a la prevenció de males pràctiques en l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic instrumental. Aquesta nova llei crea el Sistema d’Alertes Primerenques Anticorrupció (Satan) per a detectar de forma primerenca possibles irregularitats i males pràctiques administratives en l’àmbit de la gestió de l’administració valenciana.

Aquest sistema consisteix en un conjunt d’eines que possibilitaran, a partir de l’anàlisi de la informació obtinguda, l’avaluació i la identificació amb caràcter preventiu de situacions o marcs de risc per a tractar d’evitar que es puguen convertir en casos de corrupció.

La norma recull que el personal d’inspecció de serveis i aquell que ocasionalment puga col·laborar en l’exercici de la funció inspectora guardaran secret i confidencialitat respecte de les investigacions que es duguen a terme i dels assumptes que coneguen per raó del seu lloc.

A més, es desenvoluparan reglamentàriament els mecanismes necessaris per a protegir la intimitat i la privadesa de les persones que presenten denúncies o comuniquen fets amb aparença d’irregularitat. De la mateixa manera, es protegirà aquelles persones que intervinguen en la comprovació dels fets investigats.

Per a promoure la coordinació i la col·laboració dels diferents departaments del Consell, la llei preveu la creació d’una Comissió Interdepartamental per a la Prevenció de les Irregularitats amb l’objectiu d’establir un seguiment i control dels riscos d’irregularitats i males pràctiques en la gestió administrativa.

Ciutadans creu que falta informació

Durant el debat parlamentari, el diputat de Ciutadans Toni Subiela s’ha mostrat “d’acord” amb aquest projecte que persegueix “que hi haja mes mitjans i prevenció contra la corrupció” però ha considerat que no feia falta una norma ni crear “el quiosquet” d’una nova comissió interdepartamental.

Així mateix, ha reprovat la falta d’informació respecte a si l’aplicació funciona, si estan preparats els ordinadors per a rebre el sistema i quan està previst que s’aplique en l’administració local i les diputacions. A parer seu, es tracta d'”un titular grandiloqüent sense contingut darrere” dels qui “venien a canviar-ho tot i no han canviat res”.

Enfortir la democràcia

Des de Podem, Fabiola Meco ha destacat el treball “seriós i rigorós” realitzat i ha assenyalat que amb aquesta norma es continua “aixecant una pesada herència reputacional que va deixar el PP i que encara continua en algunes administracions”. “En presència de Satan els diem que des de Podem serem favorables a instruments que protegisquen del frau i la corrupció i que suposen bandejar les dolentes practiques de l’administració pública i de les empreses que hi treballen”, ha reivindicat.

En termes similars s’ha pronunciat Mireia Mollà, de Compromís, per a qui es tracta d’una llei “bona i important” que “no és simplement un sistema informàtic o d’alertes” sinó que suposa “un govern honest, que lluita frontalment contra la corrupció i que és aliat de la transparència” la qual cosa significa, al seu judici, “millorar la gestió” i “enfortir la democràcia”.

“Lluitar contra la corrupció és fer-ho també contra la pobresa democràtica o social, això és el que ens motivava”, ha reivindicat per a defensar que amb aquesta norma es “dificulten” les actuacions dels qui volen “escapar del control”.

A més, ha respost a Subiela apuntant-li que s’han fet proves tècniques prèvies per a comprovar que l’aplicació funciona i ha defensat la creació d’aquesta comissió que està formada per persones que formen part ja de l’administració i que es reuniran per a “millorar i avaluar”.

Un sistema que permetrà actuar ràpidament

Per la seua banda, la parlamentària del PSPV Clara Tirado ha defensat la creació del nou sistema d’alertes perquè “permetrà actuar de manera ràpida contra les males pràctiques perquè mai no tornen a instal·lar-se en la nostra comunitat”.

Tirado considera que aquesta llei “forma part d’aquesta empremta ideològica que innegablement volem implementar en la nova administració autonòmica” amb mecanismes de control externs i interns amb competències “definides” per a aconseguir l’objectiu del Botànic d'”adoptar una actitud combativa contra la corrupció amb mecanismes garantistes i eficaços de control, lluita contra el frau, irregularitats i males pràctiques en l’administració”. “Tenim una bona llei que s’uneix a tot un catàleg d’instruments per a alçar la hipoteca reputacional de la nostra comunitat”, ha defensat la socialista.

El PP demana la compareixença d’Alcaraz

Luis Santamaría, del PP, ha destacat el diàleg i l’acord aconseguit al voltant d’aquesta norma, que ha descrit com “un pas endavant” en la “qualitat normativa” del Botànic. No obstant això, ha criticat que “se li lleven competències” a la Inspecció General de Serveis i la falta d’informació sobre Satan.

Per això, ha demanat la compareixença del conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, perquè explique el retard per motius tècnics de la posada en marxa del sistema d’alertes així com el seu funcionament i els recursos humans amb què compta.

Comparteix

Icona de pantalla completa