Diari La Veu del País Valencià
El Magnànim demana al guanyador del premi de poesia de 2015 condemnat per plagi que torne els diners

La Institució Alfons el Magnànim (IAM) demana al poeta Darío Frías (Tudela, 1975) que torne els diners del premi de poesia en castellà que va guanyar en 2015 després que el Jutjat número 8 de Madrid condemnara l’autor el passat agost a quinze mesos de presó per plagi.

El navarrés va guanyar amb Volverse sombra el premi de poesia en castellà del Magnànim, un guardó que comportava una remuneració econòmica de 7.500 euros i la publicació de l’obra a càrrec de l’editorial Hisperión. Això no obstant, el jutjat va determinar que Frías havia reproduït de manera indirecta els versos dels poetes Jorge del Arco i Carlos Aganzo en diversos llibres amb els quals, a més del premi de l’IAM, havia guanyat altres guardons.

L’autor de Volverse sombra va agafar diferents versos d’Arco i Aganzo i els va canviar lleugerament: si Arco escrivia octubre, Frías el canviava per novembre, és a dir, introduïa canvis en els mots però en essència eren la mateixa idea. Així doncs, pel fet lucratiu, el tribunal va sentenciar el poeta a quinze mesos de presó, a indemnitzar els dos poetes que van presentar la denúncia i a decomissar l’obra i els diners dels premis aconseguits a València i a Madrid. La jutgessa que va instruir el cas va determinar que hi havia en el poeta navarrés “l’ànim d’obtindre benefici econòmic il·lícit”, ja que amb les dues obres s’hauria embutxacat 11.500 euros en 2015.

La primera resposta del Magnànim davant de la sentència va ser procedir a retirar el llibre preventivament de la web i a consultar l’assessoria jurídica de la Diputació de València. El llibre ja no es troba a la pàgina de la institució –tot i que sí que està al catàleg històric de publicacions de l’IAM– i els advocats han decidit demanar a Darío Frias que torne els diners aconseguits pel guardó de 2015.

Comparteix

Icona de pantalla completa