El Congrés aprova per unanimitat una reforma de la Llei Electoral que dóna dret a vot a 100.000 persones amb discapacitat

La modificació l'ha impulsada el PSOE seguint les recomanacions del Comité de les Nacions Unides
18 octubre 2018 01:00h
La moció pactada entre el PP, Ciudadanos i Foro Asturias remarca la necessitat que es garantisca la "igualtat", l\'equitat i la transparència en el model de finançament.

El ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous per unanimitat la reforma de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) per a retornar el dret a vot a prop de 100.000 persones amb discapacitat de l'Estat –principalment amb discapacitat intel·lectual– que havien perdut el dret a vot fruit de decisions judicials de declaració d'incapacitat. La modificació de la llei elimina del text els apartats b) i c) del primer punt del tercer article de la Llei Electoral, que establia que no tenen dret a sufragi els que hagen estat declarats incapaços per una sentència ferma i els internats en un hospital psiquiàtric i declarats incapaços durant el període del seu internament. Tots ells podran votar ja a les pròximes eleccions. 

El Congrés ha actuat a partir d'una iniciativa del PSOE seguint les recomanacions del Comité sobre els drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides, que en 2011 –després d'examinar la situació a l'Estat– van denunciar la restricció del dret a vot de les persones amb discapacitat intel·lectual o psicosocial i es van queixar que la privació d'aquest dret esdevinguera una regla i no una excepció. 

Els grups han donat llum verda al dictamen de la Comissió Constitucional, que la setmana passada es va aprovar amb 36 vots a favor i una abstenció. Un cop aprovat al Congrés dels Diputats, el text de la reforma es portarà al Senat, on s'espera que aconseguisca la majoria dels vots per a ser publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i aplicada.

Fruit del text que s'ha aprovat aquest dijous, la Llei Electoral inclou una nova disposició addicional que estableix que "queden sense efecte les limitacions en l'exercici del dret de sufragi establides per decisió judicial". "Les persones a què se'ls haguera limitat o anul·lat el seu dret de sufragi per raó de discapacitat queden reintegrades plenament en el mateix per ministeri de la Llei". 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next