Diari La Veu del País Valencià
El Magnànim estudia canviar els Premis València Nova davant la dificultat de trobar talent menor de 30 anys

La Institució Alfons el Magnànim està estudiant què fer amb les convocatòries dels Premis València Nova de les modalitats, sobretot, de narrativa i assaig adreçades a autors menors de 30 anys davant la gran quantitat de guardons deserts acumulats en l’última convocatòria.

Els Premis Literaris València i València Nova són els més antics del País Valencià. Es convoquen des de fa 70 anys i en total s’hi destinen 80.000 euros a més de la publicació de les obres guanyadores amb Bromera, Anada, Hisperión i l’editorial del Magnànim. Tenen dobles categories: els València, tant en castellà com en valencià, estan adreçats a autors amb un cert recorregut literari, i els València Nova, en valencià i castellà, estan pensats per a menors de 30 anys, per a aquelles veus emergents que tot just comencen a trobar la confiança d’alguna editorial o que encara no han publicat res. Tanmateix, en aquest any es va batre el rècord de modalitats que van quedar desertes. No hi ha hagut cap guanyador de narrativa en castellà ni major ni menor de 30 anys (València i València Nova), ni tampoc ningú no s’ha emportat el Premi València Nova de poesia en valencià, ni el Premi València Nova d’assaig. En total, han sigut quatre els guardons que no tenen obra guanyadora.

L’absència de guanyador en el València de narrativa en castellà entre els 117 originals presentats no ha deixat satisfet al director de l’IAM, Vicent Flor, qui ha defensat la independència dels jurats per a decidir i fallar sobre el premi. Els motius pels quals s’ha deixat desert un guardó adreçat a escriptors majors de 30 anys i en castellà el va justificar el jurat argumentant que cap dels més d’un centenar de textos candidats tenia suficient qualitat. Flor, durant la presentació aquest dijous dels guanyadors de 2018, ha defensat la decisió en aquest sentit. “El problema són els València Nova”, ha reconegut el sociòleg, ja que es tracta d’unes modalitats adreçades a autors joves (menors de 30 anys).

“Els jurats diuen que amb 30 anys no és habitual tindre una veu narrativa potent”, ha afirmat Vicent Flor. En poesia és més fàcil trobar autors amb talent que tinguen menys de 30 anys, però, quan es tracta de contar històries o aprofundir en una temàtica per a escriure un assaig la cosa és més complicada, ha explicat el director de l’IAM. Tot i així, aquest any sí que hi ha hagut guanyadora del València Nova de narrativa en valencià, Mònica Richart per Violeta i el llop, i València Nova de poesia en castellà, Estefanía Cabello per La teoría de los autómatas.

Davant el nombres de premis deserts en les modalitats per a menors de 30 anys, el Magnànim estudia canviar les bases de la convocatòria. La modificació per a incentivar la participació i així augmentar les possibilitats de guanyadors passa per o bé pujar l’edat dels participants a menors de 36 anys o bé adreçar el guardó a aquells autors que no tenen obra publicada.

Set premis: cinc en valencià

El director de l’IAM, Vicent Flor, i el diputat de Cultura, Xavier Rius, han destacat el viratge dels premis literaris de la institució cap a un tracte més just cap a les creacions en valencià. Els Premis València van canviar algunes modalitats al valencià, com ara el d’assaig; se’n van suprimir altres (com el de novel·la negra), i s’ha creat el de novel·la gràfica en valencià. En aquesta edició, dels onze premis s’han atorgat set, dels quals cinc estan escrits en valencià.

Aquest dijous es lliuren els guardons en la gala (19.30 hores), que tindrà lloc al Centre del Carme, una cerimònia on es comptarà amb l’actuació de Jazzmàtiks i el rapsode Vicent Campos. L’acte esta conduït per Eugeni Alemany. Tots els guardonats rebran, a banda de la dotació econòmica del premi, un quadre pintat per Manuel Boix.

Antoni Corominas obté el València d’assaig per l’obra Vers la nova salut. Sinèrgies per a una sanitat millor al segle de la crisi; Joanjo García guanya el València de narrativa en valencià per Heidi, Lenin i altres amics; Jordi Julià, qui ja va guanyar fa tres anys el premi d’assaig, s’ha emportat en aquesta ocasió el València de poesia en valencià per Les raons de Will; Núria Tamarit ha sigut la guanyadora del premi de novel·la gràfica per Dues monedes; el poemari Enveses, de Javier Velaza, ha sigut el guanyador del València de poesia en castellà; Mònica Richart s’ha endut el València Nova de narrativa en valencià per Violeta i el llop, i La teoría de los autómatas, d’Estefanía Cabello, s’ha endut el València Nova de poesia en castellà.

Comparteix

Icona de pantalla completa