L'Ajuntament de València rep el projecte que farà "verd" i "accessible" l'entorn del Mercat Central

La proposta, que vol convertir els vianants en "protagonistes de l'espai públic", va resultar guanyadora en un concurs per a remodelar aquesta zona del centre històric
/ València
22 octubre 2018 01:00h

L'Ajuntament ja ha rebut el projecte per a la regeneració urbana de l'entorn de la plaça de Ciutat de Bruges, la Llotja, el Mercat Central i els Sants Joans, una proposta que va resultar guanyadora en el concurs públic celebrat per a reordenar urbanísticament aquesta zona emblemàtica del centre històric. El regidor de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià, ha assenyalat que ara "s'iniciaran els tràmits perquè els diferents serveis de l'Ajuntament s'informen del projecte per a la seua posterior aprovació i poder així començar el procés de licitació de l'obra".

La Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori va convocar un concurs amb la intervenció d'un jurat en diverses fases. En la primera es van seleccionar tres propostes, en la segona es van exposar al públic i en la tercera es va realitzar la redacció d'avantprojectes que recollien les aportacions de la participació ciutadana i es va seleccionar l'avantprojecte guanyador amb la participació d'un comité d'experts.

El projecte lliurat desenvolupa la proposta guanyadora del concurs. En aquest sentit, ha assenyalat Sarrià que "ara les diferents façanes del mercat condueixen a espais públics totalment inconnexos, però la proposta treballa la relació entre tots els espais que componen l'entorn del Mercat Central". Respecte als enclavaments sobre els quals es treballarà, es pretén retornar a l'avinguda de l'Oest "el caràcter d'espai públic com a eix cívic i comercial", amb la incorporació de palmeres i una transició fins a la plaça de Ciutat de Bruges amb paviments per als vianants que pacifiquen el trànsit.

A més, el projecte proposa la recuperació de l'escala de l'antiga plaça del Cementeri de Sant Joan amb un joc de plans del paviment i una graderia que pot emprar-se per a diferents funcions. Pel que fa a 'les Covetes', se suggereix adequar el seu entorn de manera suau i integradora per a transformar-les en un espai de trobada.

També s'ha projectat un sistema de pèrgoles a la plaça de Ciutat de Bruges i elements d'estada a entorn de l'antiga plaça del Cementeri de Sant Joan. L'àmbit serà d'ús prioritari per a vianants, per la qual cosa s'ha proposat col·locar la parada de bus de la plaça de la Ciutat de Bruges sota la pèrgola que cobreix l'eixida d'ascensors de l'aparcament. També es pretén distribuir grups d'aparcaments de bicis en el perímetre de tot l'àmbit.

"La millora de l'accessibilitat és un dels objectius de la iniciativa, que pretén crear un espai públic pensat per al vianant", ha asseverat Vicent Sarrià. "El paviment i l'eliminació de determinats elements oferiran un entorn adequat a cadascun dels enclavaments patrimonials", ha afegit.

El termini d'execució estimat per l'equip d'arquitectes que ha elaborat el projecte és de 12 mesos. La superfície sobre la qual es treballa és de 20.660 metres quadrats i es calcula un pressupost d'execució material de 4.545.200 euros.

next