Diari La Veu del País Valencià
Les estacions de trens d’Alacant, València i Castelló acullen estands informatius sobre la prova del VIH

CALCSICOVA, la Coordinadora d’Associacions de VIH i sida de la Comunitat Valenciana, organitza aquest 20 d’octubre, en el Dia de la Prova del VIH, una acció conjunta a València, Castelló i Alacant per a informar i sensibilitzar sobre “la importància i la necessitat de realitzar-se la prova del VIH”. Per això, hi ha estands informatius a les estacions de trens de les tres ciutats.

Aquesta acció es realitza en el marc de la col·laboració d’ADIF amb la Plataforma del Voluntariat de la Comunitat Valenciana, de la qual és membre CALCSICOVA, i forma part del projecte de l’agrupació de les seues entitats AVACOS-H, Comité Ciutadà Antisida CV i LAMBDA, a València; CASDA, a Castelló, i ACAVIH, a Alacant, que han unit les seues forces i la seua experiència en el camp de la prevenció i la detecció precoç del VIH i de l’hepatitis C, amb la col·laboració de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i de ViiV Healthcare. El servei de prova ràpida d’aquestes entitats és un dispositiu de diagnòstic àgil, realitzat per professionals sanitaris, de la psicologia i del treball social, amb un servei de counselling anterior i posterior a la prova siga quin siga el resultat.

Amb aquesta campanya es pretén descobrir l’epidèmia oculta i disminuir els diagnòstics tardans mitjançant la promoció de les proves ràpides i l’accés precoç a tractaments, la qual cosa redueix les possibilitats de transmissió a altres persones i millora la qualitat de vida de les afectades. Segons exposa la Coordinadora, al País Valencià hi ha vora 16.000 persones amb VIH, i es diagnostica un nou cas cada dia des de 2012. No obstant això, destaca que un 20% de les persones amb infecció per VIH ho desconeix i afegeix que el 51,5% dels nous diagnòstics són tardans.

En paraules de Carlos M. Gómez, president de CALCSICOVA, “la prova del VIH sempre és positiva; si vols acabar amb el VIH, fes-te la prova”. Gómez explica que, “després que la sida haja deixat de ser una preocupació a causa del descens de la mortalitat de la dècada dels 80 i els 90, sembla que no es pren amb la suficient importància l’alt nombre de noves infeccions de VIH, ni es té en compte que aquestes transmissions es produeixen a través de relacions sexuals, en gran manera entre joves, i que la taxa més alta de nous diagnòstics a la Comunitat Valenciana es registra entre els 20 i els 29 anys”.

En concret, explica que “tenim la sida controlada, però el VIH s’ha convertit en una malaltia de transmissió sexual i continua sent un gran problema, que va donar lloc en la nostra Comunitat a 455 nous casos de VIH diagnosticats l’any passat, la qual cosa suposa un nou cas diagnosticat cada dia des de fa cinc anys”. Aquesta és, per al responsable de CALCSICOVA, “la nostra principal denúncia i, junt amb la discriminació i la desinformació, un dels grans reptes als quals ens enfrontem”.

La realització de la prova ràpida en els centres d’AVACOS-H, Comité Ciutadà Antisida, LAMBDA, CASDA i ACAVIH és anònima, confidencial i gratuïta.

Comparteix

Icona de pantalla completa