Podem proposa identificar amb un 'segell' els hotels i els restaurants "que cuiden els treballadors"

La formació morada defensa la certificació "d'ocupació justa i de qualitat" per a distingir "la dignitat laboral" en el sector de l'hostaleria i la restauració
/ València
21 octubre 2018 01:00h
En l\'àmbit estatal, el nombre de contractes temporals va créixer en juliol un 6,7% en relació al mateix mes de 2017.

Les Corts debatran en el ple de la setmana vinent la creació d'un segell d'ocupació justa i de qualitat per al sector de l'hostaleria i la restauració, iniciativa presentada pel grup parlamentari Podem.

El diputat Jordi Alamán ha explicat que el turisme "representa un motor econòmic que genera llocs de treball en el sector de l'hostaleria i la restauració, però sovint es tradueixen en treballs precaris tant a causa de l'alta temporalitat com de la proliferació de subcontractes a empreses multiserveis, amb el resultat final que en la cadena productiva no es respecten els convenis laborals". Paral·lelament, ha indicat que s'ha de garantir des de l'Administració "una sana competència entre empreses en els diferents sectors, en aquest cas el turístic, vetlant per un servei i treball digne".

Per això, la formació morada proposa que la Direcció General de Consum i l'Agència Valenciana de Turisme treballen conjuntament en el disseny i la creació d'un segell d'ocupació justa i de qualitat d'aplicació en el sector de l'hostaleria i la restauració, tenint en compte les aportacions i els suggeriments que tant els sindicats com les empreses del sector puguen realitzar.

Segons proposa Podem, aquest segell garantiria l'aplicació del conveni laboral territorial per part de les empreses, la mateixa retribució per treball del mateix valor en homes i dones, la contractació de persones que formen part de col·lectius vulnerables i la prevenció de riscos laborals. A més valoraria el fet que l'empresa no forme part del registre de sancions per infraccions molt greus i visibilitzaria l'adopció de mesures relacionades amb el foment de l'ocupació de qualitat.

A més, el segell requerirà auditories anuals per al manteniment i la vigència d'aquest, havent de renovar-se per un període de 3 anys. Podem també demana que es cree en la web de l'Agència Valenciana de Turisme o de la Direcció General de Consum un registre on figuren les empreses que tenen el segell d'ocupació justa i de qualitat per a facilitar la seua publicitat i recomanació a partir d'aplicacions i plataformes digitals.

Igualment, es planteja el disseny d'una campanya per a donar a conéixer la iniciativa del segell d'ocupació just i de qualitat i conscienciar la població. A més, demanen que s'estudie l'impacte d'aquest segell per a poder-lo estendre a altres sectors productius i que el Consell promocione en les fires de turisme i congressos la importància de les relacionals laborals de qualitat.

Alamán ha indicat que, "si aquest segell s'aprova, donarà eines a les empreses que fan bé les coses i cuiden els seus treballadors, donant valor afegit al servei", al mateix temps que pot donar al consumidor final "motius d'elecció d'un servei, d'un restaurant o d'un hotel, visibilitzant la dignitat laboral a través d'una certificació oficial que puga donar l'administració pública".

El diputat de Podem ha explicat que és un segell "pensat per a col·lectius vulnerables sotmesos als avatars del mercat, encara que tenim la vista posada a tot el sector productiu, per a premiar les empreses que cuiden les seues treballadores i treballadors en general".

next