Paterna inicia els tràmits per a declarar les fosses comunes de la repressió franquista Bé de Rellevància Local

El regidor i president del Consell de Recuperació de la Memòria Històrica, Julio Fernández, ha afirmat que "aquestes zones necessiten ser conservades, protegides i dignificades"
/ València
22 octubre 2018 01:00h

La localitat de Paterna (l'Horta Oest) ha iniciat la qualificació de Bé de Rellevància Local (BRL) per a l'anomenat 'Paredón de España' –on es calcula que el règim franquista va afusellar més de 2.000 persones– i per al Camí de la Sang així com per a les fosses comunes trobades i excavades recentment al cementeri municipal. El tràmit requerirà la modificació puntual del catàleg de Béns i Espais Protegits de Paterna i suposarà, en la pràctica, la seua protecció i reconeixement.

En l'informe urbanístic que consta en l'expedient es detalla que per a les fosses comunes del Cementeri de Paterna es proposa "una protecció arqueològica, atés que es tracta de fosses enterrades", mentre que en el cas del 'Paredón d'Espanya' i del Camí de la Sang' s'haurà de realitzar una ordenació detallada de la zona que "puga rememorar l'existència de l'antic camí que descriuen les cròniques".

El regidor i president del Consell de Recuperació de la Memòria Històrica, Julio Fernández, ha afirmat hui, a través d'un comunicat, que "aquestes zones necessiten ser conservades, protegides i dignificades".

Bé de Rellevància Local

A més, ha explicat que "tant el 'Paredón d'España' com el Camí de la Sang i les fosses comunes formen part de la història i el Patrimoni de Paterna, per la qual cosa la seua cura, neteja i manteniment ha de regular-se incloent aquestos elements com a Bé de Rellevància Local".

Un total de 2.238 persones van ser afusellades en l'anomenat 'Paredón d'España' entre abril de 1939 i novembre de 1956, procedents de 191 pobles del País Valencià i d'altres 60 municipis espanyols.

Pel que fa a les fosses comunes dels afusellats, aquestes s'estenen sobre una superfície de 650 metres quadrats i en aquesta legislatura s'han autoritzat excavacions i exhumacions "per a dignificar la memòria dels qui van morir a la nostra localitat", ha conclòs Fernández.

next