Diari La Veu del País Valencià
Els ecologistes denuncien la pervivència de la caça amb parany a la demarcació de Castelló

El Grup per a l’Estudi i la Conservació dels Espais Naturals (GECEN) ha alertat aquest dilluns que la pràctica del parany “persisteix” en la demarcació de Castelló, on hi ha, “almenys”, 50 instal·lacions d’aquest tipus per a la caça d’aus actives.

En un comunicat, l’associació ecologista ha assenyalat que el nombre de paranys actius “no és comparable amb el de fa un parell de dècades” –ja que s’estima una reducció d’entre el 95 i el 98%–, però ha recordat que caçar amb aquesta tècnica “és delicte” i ha exigit a l’administració que actue.

Han advertit que, malgrat la reducció, “no és menys cert que segueix practicant-se de forma furtiva i amb la màxima precaució per part del delinqüent, la qual cosa fa complicada la seua detecció i, probablement, l’estimació del nombre de paranys actius estiga infravalorada”.

Quant al nombre d’aus capturades per aquest mètode il·legal de caça, s’estima que segueixen sent diversos milers.

Des de GECEN han explicat que les xarxes abatibles per a la captura d’aus fringíl·lides en viu, l’enfilat, ha sigut objecte de conflicte i la Comissió Europea ha actuat per a evitar la seua utilització.

Des de les ONG mediambientals han denunciat la “tapadora” que suposa l’enfilat, ja que, han indicat, “sota el pretext de la captura en viu d’aus per als concursos de cant, silvestrisme, es mataven centenars de milers d’aus per part de milers de furtius camuflats de silvestristes”.

I tot açò, han afegit, “vestit de la legalitat que l’Administració atorgava als silvestristes mitjançant les autoritzacions oportunes i el nul control”.

El grup ecologista ha recordat que el dictamen motivat de la Comissió Europea ha sigut decisiu i enguany és el primer que la Conselleria no ha atorgat autorització per a l’ús de l’enfilat, la qual cosa ha tingut un efecte immediat, ja que s’utilitza aquest mètode, ara il·legal, de forma furtiva residual.

“L’alternativa a la captura d’aus en el medi natural és la cria en captivitat, com bé assenyala la Comissió”, han afegit.

Són, en definitiva, segons els ecologistes, “dos mètodes de caça els que tradicionalment han buscat empara legal per a capturar aus i el seu posterior ús comercial i/o gastronòmic: el parany i l’enfilat”.

Dos mètodes que “han massacrat l’avifauna i s’han convertit en un problema d’escala europea davant el qual la Comissió Europea i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea han hagut d’actuar davant la nefasta actuació política del Consell”, han assegurat les mateixes fonts.

Comparteix

Icona de pantalla completa