Diari La Veu del País Valencià
El Botànic busca un pacte que demostre la seua bona salut en el debat de pressupostos

Si fa uns dies Podem va alertar que les negociacions dels pressupostos 2019 no estaven sent del tot satisfactòries, aquest dilluns el to de descontentament de la formació morada s’ha disminuït de manera significativa. Així ho ha transmés la diputada Fabiola Meco després de la reunió de seguiment del Botànic que han mantingut diferents membres dels tres partits (PSPV, Compromís i Podem) aquest dilluns. Meco ha explicat que hi ha “bona predisposició” entre els socis per a arribar a un preacord del pressupostos abans que aquestos entren a les Corts el proper 31 d’octubre –dia que el Consell ha de presentar el projecte al parlament– però, alhora, ha subratllat que dirà si pot ser “optimista” quan veja les xifres.

Aquesta bona sintonia que el portaveu de Compromís, Fran Ferri, i el del PSPV, Manolo Mata, també han destacat ha sigut el gran mantra repetit després després d’una reunió de dues hores en la qual no es s’ha arribat a cap compromís concret. Respecte a les exigències que Podem va presentar com a requisit per a votar ‘sí’ als pressupostos, Mata ha volgut restar-li importància i ha assegurat que estan “totalment d’acord” amb elles. “Estem absolutament d’acord amb les propostes de Podem; ací no hi ha línies roges ni prejudicis. Ara, cal quadrar i valorar-les”, ha afegit.

També Ferri ha volgut mantindre eixe feeling entre els companys del Botànic i ha assegurat que les propostes de Podem “són assumibles pel Consell perquè són iniciatives botàniques”. Així mateix, per al síndic de la coalició valenciana el fet que es puga arribar a un acord previ demostra que el Botànic té per davant “una llarga vida” i que, per tant, podrà continuar més enllà de 2019.

“S’han donat passos molt positius perquè puga haver-hi un acord sobre els pressupostos com no hi ha hagut abans, ja que altres anys els pressupostos han passat per un tràmit d’esmenes “que ha sigut més o menys dur mentre que, en aquesta ocasió, el que es podria donar, i tots tenim la voluntat que així siga, és que hi haja un acord de pressupostos previ a la seua presentació a les Corts”.

Les paraules del Botànic s’hauran de convertir en fets en el propers dies, atés que el compte enrere per a presentar a la cambra valenciana el projecte de pressupostos ja ha començat, amb la qual cosa el departament d’Hisenda, conduït per Vicent Soler, ha de posar-se les piles si vol aconseguir un pacte previ, igual que han fet en l’àmbit estatal Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. “Aquesta és una setmana decisiva perquè Podem puga donar un primer pas cap a eixos últims pressupostos de legislatura que aspirem que tinguen una marcada agenda social”, ha assegurat Meco.

Una agenda legislativa de caràcter social

Tot i que els compromisos dels socis del Botànic respecte als pressupostos de moment es troben en l’aire, el que sí que han aconseguit establir en la reunió ha sigut pactar una agenda legislativa amb un caràcter social, és a dir, marcar com a prioritari el fet de deixar engegades una sèrie de lleis abans que finalitze la legislatura. “En aquesta reunió hem pogut fixar una agenda social de canvi a favor de la ciutadania valenciana”, ha dit Meco.

Tal com han explicat, serien un total de quinze lleis les que s’hauran d’aprovar abans que es disolguen les Corts –el proper mes de març–. Entre elles es troben la llei d’infància, la del buidatge de les diputacions, la dels expresidents i la de prevenció de residus. Ferri ha recordat que a hores d’ara es troben en procés de tramitació vora una vintena i Mata ha tret pit de l’alta activitat parlamentària duta a terme en aquestos darrers quatre anys: “En aquesta legislatura, si tot va com tenim establit, haurem aprovat vora unes 80 lleis”.

Comparteix

Icona de pantalla completa