Diari La Veu del País Valencià
La digitalització: la via del comerç minorista per a subsistir davant Amazon i eBay

“El comerç que no es digitalitze perdrà competitivitat”. Sota aquesta premissa, la conselleria d’Economia Sostenible ha dissenyat un pla estratègic per al comerç minorista que té com a objectiu accelerar la transformació digital de les pimes comercials minoristes i de l’artesania, una qüestió que la conselleria considera cabdal per a millorar la competitivitat dels comerços valencians. El pla el va explicar la secretària autonòmica d’Economia, Blanca Marín, en el marc de la presentació del Retail Future Forum, un esdeveniment que aproparà el món de la digitalització i els seus avantatges als xicotets comerciants valencians.

I és que només el 25% de les pimes comercials i artesanes del País Valencià venen per Internet. Tot i això, l’objectiu del pla “no és que tots els comerços venguen per Internet”, però sí aconseguir que almenys tots estiguen geolocalitzats a Internet i que tinguen presència, en major o menor mesura, en les principals xarxes socials.

Tal com va explicar Marín, “la societat valenciana ja és digital, el canvi ja està ací”. Així ho mostren les dades, que reflecteixen que set de cada deu valencians es connecten a Internet tots els dies, el 50% de la població valenciana ha fet almenys una compra en línia en 2018 i sis de cada deu utilitza tots els canals de compra, tant físics com electrònics. Amazon, eBay i Aliexpress són només alguns exemples de la gran varietat de productes que Internet posa a l’abast dels compradors.

En canvi, mentre que el client està familiaritzat amb la venda en línia, en el sector comercial queda molt per fer. Segons les dades de la conselleria, una de cada deu pimes valencianes està en estat ‘zero’ de maduresa digital, quatre de cada deu té una digitalització “molt poc avançada” i sis de cada deu reconeix que no té suficient coneixement en comerç electrònic com per a desenvolupar una estratègia de digitalització. En aquest sentit, el president de Cecoval, Rafael Torres, va apuntar que “molts xicotets comerços, entre el 60 i el 70%, tenen web però això no significa que estiguen digitalitzats adequadament”, ja que “ni tenen departament de màrqueting, ni temps, ni capacitat, i no fan res. Molts tenen web i no serveix per a res”.

Passar d’un creixement del 4% a un del 17,6%

Amb més de 55.000 empreses, el sector comercial detallista que formen pimes, microempreses i autònoms representa el 16% del teixit empresarial del País Valencià i aporta el 12% del Valor Afegit Brut. “I si s’incrementara un 10% la digitalització de economia, augmentaria un 40% la renda per capita de l’economia valenciana”, va apuntar Marín.

El xicotet comerç al País Valencià va facturar en 2017 uns 21.848 milions d’euros i, segons Blanca Marín, el seu creixement any rere any és moderat, d’entre el 3% i el 4%. D’altra banda, el comerç electrònic creix anualment al ritme del 17,6%. És per això que la Generalitat vol “acompanyar” el sector a adaptar-se als nous models de negoci. De fet, el director general de comerç, Natxo Costa, va explicar que l’artesania –a causa de la diferenciació del seu producte– té molt de recorregut a Internet, cosa que no vol dir que s’haja de deixar de banda el comerç tradicional.

Pla estratègic per al xicotet comerç

Per a acabar amb la “bretxa” entre la demanda i l’oferta de comerç en línia, la conselleria d’Economia ha impulsat el Retail Future Forum, un espai que albergarà diferents conferències i tallers per a apropar les eines digitals als comerciants valencians. El congrés se celebrarà els dies 25, 26 i 27 d’octubre en Fira València en el marc del Saló Internacional de la Franquícia (SIF).

Segons van explicar Marín i Costa, el Retail Future arriba per a quedar-se “amb vocació de consolidació” durant els pròxims anys. Però a més d’aquest fòrum, el departament d’Economia també ha elaborat el ‘Pla d’Impuls a la Digitalització del Xicotet Comerç i l’Artesania’, –preparat en col·laboració amb el sector– que inclou una sèrie d’ajudes per a la transformació digital del comerç.

El pla estratègic es divideix en tres línies d’actuació: la primera va enfocada a trencar la barrera de resistència al canvi que tenen algunes xicotetes empreses; la segona buscarà superar la barrera de falta de competències digitals i donar suport a les empreses mitjançant coaching, i, finalment, la tercera pretén donar suport mitjançant subvencions per a adquirir les eines necessàries per a digitalitzar-se.

D’altra banda, s’està treballant perquè els Pressupostos de la Generalitat per a 2019 incloguen “un extra de recursos” destinat a la digitalització del xicotet comerç. Aquesta partida complementarà els recursos que ja preveu el ‘Pla d’Impuls a la Digitalització del Xicotet Comerç i l’Artesania’ per a la seua implantació durant els pròxims sis anys i per al qual, de moment, es compta amb uns 12 milions d’euros a través de Cambra Espanya i recursos de fons estructurals europeus.

Comparteix

Icona de pantalla completa