Diari La Veu del País Valencià
Esquerra Unida accepta no fer primàries conjuntes però demana a Podem que aplique el repartiment 70-30 a tota la llista

Moviments preelectorals al tauler polític valencià. Mentre els partits del Botànic estudien arribar a un acord sobre els pressupostos de 2019 abans que els comptes comencen la tramitació parlamentària, la formació Esquerra Unida fa passos endavant amb l’objectiu de segellar la seua aliança electoral amb Podem.

Reunida aquest dilluns, la comissió executiva d’Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) va decidir desistir en la seua pretensió de celebrar primàries conjuntes amb Podem per a confeccionar la llista electoral. La decisió es va prendre “amb l’objectiu d’arribar a un acord de confluència”, segons va explicar la formació en un comunicat, després que el partit morat els traslladara la seua negativa. Podem ja està immers en el seu procés de primàries, al qual concorreran 12 persones que aspiren a ser la persona candidata a la Presidència de la Generalitat.

Per a EUPV la millor opció era que la ciutadania triara les persones que conformarien les llistes però, davant el ‘no’ de Podem, l’executiva d’Esquerra Unida va adoptar per unanimitat la decisió de cedir en aquesta demanda per a facilitar l’entesa electoral. En aquesta voluntat conciliadora, el partit que dirigeix Rosa Pérez Garijo també acceptaria el repartiment que el partit que lidera Antonio Estañ va proposar i que consistiria en una proporció de 70-30 a favor dels interessos de Podem.

Això sí, en aquest punt Esquerra Unida marca una línia roja en la negociació: que el repartiment de llocs en la llista es replique en tota la candidatura. És a dir, que la proporció 70-30 es mantinga en tota la llista per a garantir la representativitat d’EUPV. Amb aquesta exigència, Esquerra Unida vol evitar la possibilitat d’acabar en una llista on els primers llocs els ocupen tots membres de Podem i que els seus candidats tinguen menys opcions d’aconseguir un escó.

Esquerra Unida demana a Podem que el percentatge 70-30 “haurà de respectar-se en tots els trams de la candidatura”. D’aquesta manera, el partit tracta de garantir la representativitat de la formació independentment dels resultats electorals que s’aconseguisquen. La idea, segons traslladen des d’Esquerra Unida, és que tant si la candidatura aconsegueix cinc, huit o dotze diputats, la correlació de parlamentaris d’una i d’altra formació siga la del pactat 70-30.

Aquesta proposta ara està en mans de Podem, que ha d’estudiar-la i donar resposta a Esquerra Unida. Tot i no haver debatut encara el document remés per Pérez Garijo, la decisió d’EUPV d’acceptar que cada partit faça primàries pel seu compte és un bon punt de partida per a accelerar la negociació que hauria de donar fruit a una candidatura conjunta per a les eleccions autonòmiques de maig de 2019.

Comparteix

Icona de pantalla completa