Dalmau, sobre el Botànic II: "La persona que ocupe la Presidència no ha de ser necessàriament la més votada"

El precandidat de Podem a la Generalitat assegura que el seu futur polític primer el decidiran "les bases" i després, "el poble valencià"
/ València
23 octubre 2018 01:00h

Primer contacte amb la premsa. Rubén Martínez Dalmau ha presentat aquest dimarts de manera oficial la seua precandidatura a les llistes autonòmiques de Podem. Sota el lema 'Endavant Podem' i amb el suport del secretari general, Antonio Estañ; de la diputada Beatriu Gascó, i de la senadora Pilar Lima, Dalmau aspira a ser el candidat a la Generalitat. Preguntat sobre el paper que haurà de jugar Podem en una possible reedició del Botànic, Dalmau s'ha mostrat contudent: "Si es donen les condicions Podem ha d'estar present en el govern valencià". 

Sobre com s'ha d'elegir a la persona que encapçalaria un Botànic II, l'exdiputat al Congrés i professor de dret constitucional considera que el criteri ha de ser la "seua capacitat de consens" i no la llista més votada. "La democràcia és dialogar; si no, ara mateixa, per exemple, Pedro Sánchez no seria el president del govern espanyol", ha indicat.

Respecte a les crítiques que alguns membres de la formació, com ara Montiel, van fer a la seua candidatura perquè la veien allunyada de la veu dels militants, Dalmau ha indicat que primer estarà "on els militants diguen i, després, on diga el poble valencià". Estañ, a més, ha assegurat que l'equip proposat haurà de ser votat per les bases en un "procés pluralment democràtic i obert". 

D'altra banda, Dalmau ha explicat que la seua candidatura "és la unió de forces i de gran part de les sensibilitats" del seu partit. Malgrat que ha reconegut que ha estat més vinculat "a moviments de resistència popular" que al partit, ha titllat la seua candidatura com de "guanyadora i del consens". 

"Una opció de regeneració"

Sobre l'actual escenari polític, Dalmau s'ha mostrat orgullós de l'evolució de Podem des del seu naixement i ha assegurat que ja "ha passat a la història de la democràcia d'aquest país" i que continua sent "una opció de regeneració" de la política. "Ara mateixa ja no hi ha majories acaparadores; el bipartidisme és cosa del passat", ha afegit. A més, ha assenyalat que la gran varietat de formacions polítiques permet fer parlamentarisme, és a dir, obrir diàlegs i debats amb tots els actors. 

Dalmau ara veu "important" mantindre tot el que s'ha aconseguit tant des de les diferents institucions com en aquells llocs en què han pogut "governar o participar". "Ara és important enfortir l'acord del Botànic i buscar mecanismes per a tirar enrere allò que significa el passat i avançar cap una visió més optimista i més il·lusionant del futur", ha manifestat. 

next