Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat ajudarà amb 3 milions d’euros 143 municipis afectats pel despoblament

La Generalitat ajudarà 143 municipis en perill de despoblament amb una línia específica d’ajudes del Fons de Cooperació Municipal. Aquesta línia beneficiarà 74 municipis de la demarcació de Castelló; 46, de València, i 23, d’Alacant. El decret preveu 3 milions d’euros en ajudes contra el despoblament.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha assistit a la presentació d’aquestes ajudes davant els alcaldes de les localitats afectades, ha assegurat que la “superació dels desequilibris territorials” és una prioritat per al Consell. Puig ha assenyalat que la igualtat d’oportunitats “no només té a veure amb un origen de caràcter econòmic” sinó també “amb el lloc de residència” i ha destacat que “el gran horitzó” del Consell se situa en l’objectiu que al País Valencià “totes les persones tinguen les mateixes oportunitats”.

En aquest sentit, el cap del Consell ha recordat altres programes que desenvolupa el Consell per a la lluita contra el despoblament i el foment de l’ocupació a l’interior, com és el cas de la iniciativa Avalem, els tallers d’ocupació o el pla de brigadistes forestals. El propòsit, com ha explicat Puig, és que els municipis tinguen els serveis públics garantits, que es creen llocs de treball i que es millore la mobilitat dels seus habitants.

La línia, tal com ha comentat el president, s’emmarca dins de l’agenda Avant contra el despoblament, que planteja fer “més atractius” els municipis a les persones joves per a així poder fer possible “el renaixement”. El cap del Consell, que ha remarcat la importància de mesures com evitar el tancament d’escoles o facilitar l’aproximació dels serveis sanitaris, també ha volgut agrair la seua tasca “als alcaldes i les alcaldesses que estan donant la cara tots els dies en condicions de dificultat”.

Per la seua banda, el director general d’Administració Local, Antoni Such, ha explicat que “la Comissió Europea està treballant per a intentar solucionar un problema que, durant molts anys, s’ha obviat”, al mateix temps que ha assegurat que el Consell vol estar “a l’avantguarda de les propostes en l’àmbit europeu”.

Els municipis que han sigut inclosos com a beneficiaris d’aquesta línia pressupostària han de complir uns requisits relatius a densitat de població, criteris demogràfics, creixement vegetatiu, índex de dependència i taxa migratòria, entre d’altres. També es té en compte que els municipis es troben en comarques amb densitat demogràfica igual o inferior al 12% o aquells que tinguen menys de 120 habitants.

Comparteix

Icona de pantalla completa