Diari La Veu del País Valencià
El PSPV insta el Consell a declarar BIC el patrimoni documental i audiovisual de RTVV
Europa Press / València

El diputat socialista en Les Corts Juan Soto ha registrat una proposició no de llei per a instar el Consell a declarar Bé d’Interès Cultural (BIC) el patrimoni documental i audiovisual de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), així com adoptar les mesures cautelars de protecció i conservació per a impedir la pèrdua o dany d’aquests fons i es garantisca la seua “perfecta conservació i la seua futura preservació”.

La iniciativa, segons ha explicat Soto, es debatrà en la Comissió de Cultura de Les Corts, previsiblement el pròxim 8 d’abril. En aquest sentit, ha recordat que aquesta iniciativa ja la va presentar al desembre de l’any passat, després del decret de tancament i fi de les emissions de la societat pública, encara que va decaure en finalitzar el període de sessions.

El parlamentari socialista ha argumentat que el patrimoni audiovisual i documental acumulat durant la història de RTVV, fins a la desconnexió de les emissions i tancament el passat 29 de novembre, “obliguen a prendre de manera immediata totes les mesures necessàries per a protegir, conservar, restaurar i posar a la disposició dels ciutadans aquests importants fons patrimonials”.

Soto ha recordat que el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes valencians (COBDCV) i l’Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM) han instat la Conselleria de Cultura perquè declare BIC el patrimoni audiovisual de *RTVV.

El diputat del PSPV ha declarat que aquest arxiu és un “patrimoni immaterial on es recorda la història viva de la Comunitat Valenciana” dels últims 25 anys i per açò requereix de la declaració BIC.

Soto ha dit que no té “cap confiança” en què el PP done suport a la iniciativa. No obstant açò, “després de la decisió brutal de tancament de RTVV espere que, almenys tinga l’altura de mires de no regatejar el nivell de protecció patrimonial” d’aquests arxius.

Informes favorables

Així mateix, ha destacat que la declaració BIC compta amb els informes favorables del Consell Valencià de Cultura (CVC) i de la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Carles.

Després d’una decisió brutal des del punt de vista de la llibertat d’expressió, hi ha una obligació política cap a la ciutadania per a aconseguir el màxim nivell de protecció de la història viva del País Valencià en els últims anys. “Espere que el Consell no ignore tants informes i peticions fundades d’institucions prestigioses”, ha agregat.

Comparteix

Icona de pantalla completa