Diari La Veu del País Valencià
La Fiscalia demana a la Justícia que busque al Japó l’exdirector de l’Ivex fugat

La Fiscalia ha demanat a la Justícia que esbrine si, efectivament, l’exdirector de l’Institut Valencià de l’Exportació (Ivex) es troba a Tòquio (el Japó) impartint classe a una universitat. Ho fa arran de la publicació a Diari La Veu el passat dijous, 18 d’octubre, on es descobria el parador de José María Tabares. Diari La Veu va publicar fa una setmana que el Jutjat d’Instrucció número 19 de València havia arxivat la causa que investigava durant 13 anys per malversació en el contracte de la Generalitat amb Julio Iglesias perquè no trobava el principal imputat.

És per això que la Fiscalia ha sol·licitat ara al Jutge d’Instrucció que demane a la policia judicial que faça les comprovacions pertinents, a fi de confirmar la informació que publica la web de la Universitat de Temple a Tòquio i la seua pràctica docent. Amb aquesta informació, publicada per aquest diari i aportada per la Fiscalia, el jutjat podria reobrir el cas i citar Tabares perquè declare en aquest procés com a principal imputat.

Tabares té la clau del contracte que la Generalitat va signar amb Julio Iglesias per a promocionar el País Valencià arreu del món. Iglesias va declarar que va cobrar sis milions de dòlars per sis concerts, mentre que la Generalitat va aportar un contracte amb una quantitat tres voltes menor. El cantant, però, també va aportar el seu contracte com a prova contradictòria.

L’arxivament de la causa és provisional. Açò implica que es pot reobrir si apareixen noves proves o si es fan noves declaracions. Aquesta situació és la que ara es presenta amb l’aparició de Tabares en la web de la Universitat de Temple, on figura el seu nom com a professor. Tabares fa classes des del 20 de setembre de Dret laboral i de Llengua castellana, nivell conversació, per un preu de 58.500 iens el curs de 20 hores. A més, en la web figura l’adreça del campus de Tòquio on se’l pot trobar. L’adreça que la justícia podria emprar per a lliurar-li les comissions rogatòries és: 2 Chome-8-12 Minamiazabu, Minato, Tòquio 106-0047, el Japó.

Tabares va fugir de la justícia en 2006, quan va ser condemnat a cinc anys de presó per estafar tres milions d’euros amb uns negocis a l’Ivex. Des de 2012 podria haver tornat, quan va prescriure la condemna, però no ho ha fet perquè tenia pendent aquesta altra causa. Fa quatre mesos l’Audiència Provincial de València confirmava el sobreseïment, encara que amb caràcter provisional a instàncies del fiscal i no definitiu, com volien les defenses.

Durant els 13 anys d’investigació judicial i policial, s’han fet nombroses diligències per a trobar Tabares, amb comissions rogatòries en diversos països i indrets del món on se suposava que es podria trobar, com ara Xangai o l’Illa Tòrtora. També se sospitava que estava a Tòquio, però mai es va conéixer l’adreça.

Encara que no hi ha conveni d’extradició entre Espanya i el Japó, sí que existeix un conveni entre la Unió Europea i el Japó sobre cooperació en matèria penal des de 2009. Amb aquest acord, es podria instar la policia i els jutjats del país nipó a localitzar a Tabares i poder continuar amb aquesta causa.

A més de Tabares, en aquesta causa hi ha imputats alts càrrecs del govern de Zaplana, com ara l’exconseller Diego Such, l’exdirector de l’Institut Valencià de Finances José Uncio, l’expresident de Terra Mítica Luis Esteban i l’exdirector financer de l’Ivex Joaquín Barber. També hi figura com a imputat, encara que mai no se l’ha investigat, el cantant Julio Iglesias. El motiu sembla ser mera garantia processal, ja que va declarar des de Punta Cana (la República Dominicana), on té fixada la seua residència, i acompanyat d’un advocat.

Comparteix

Icona de pantalla completa