Diari La Veu del País Valencià
La Diputació de València obri una oficina d’atenció a les víctimes de la repressió franquista per a recopilar informació

Des d’aquest mes d’octubre fins a març, les víctimes –o familiars– de la repressió durant la Guerra Civil i el franquisme podran ser ateses en una oficina de la Diputació de València. Les dependències es troben al Centre Cultural la Beneficència i estan obertes de dilluns a divendres de 9.00h a 14.00h, i també de 16.00h a 18.00h el dimarts. Allà estan, com a tècnics de l’oficina, els historiadors Àlex Calpe i Vicent Galiana.

La diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, ha presentat aquest dimecres al matí l’oficina, “un projecte que teníem clar des de l’inici de la legislatura”. Pérez ha explicat que la Diputació de València és “l’única administració pública que està exhumant les fosses”. Pel que fa a la nova oficina, oberta la setmana passada, ha assegurat que és “un projecte pioner al País Valencià i a quasi a tot l’Estat”, si bé ha reconegut que s’han basat “molt” en l’oficina de Pamplona (Oficina de Información sobre Memoria Histórica de la Represión Franquista).

Els objectius d’aquesta nova oficina són diversos. Hi ha el d’atendre les víctimes però també el d’identificar més fosses, gravar i guardar els testimonis vius de la repressió per tal “d’augmentar el memorial” i presentar una querella contra els crims de la repressió franquista si hi ha material suficient. El termini que s’han marcat per a veure si hi ha la documentació necessària és el mes d’abril.

Calpe, que també ha estat present aquest matí, ha explicat que ell ja treballava a les fosses de Paterna i que sovint “les famílies arriben desorientades i necessiten saber com actuar”. “Hi ha milers de famílies que no saben on estan soterrats els seus familiars”, ha afegit. Aquesta nova oficina és el lloc on aquestes famílies podran acudir.

D’altra banda, el tècnic ha assenyalat que “estem en 2018 i pràcticament no queden persones d’eixa època”. “És l’última oportunitat que tenim per a recollir el seu testimoni oral”, ha insistit. En eixe sentit, aquesta vesprada a partir de les 19.00h es presenta al MuVIM una part del projecte ‘La nostra memòria: Arxiu d’història oral”.

El pressupost que es destinarà a aquesta oficina està entre els 15.000 i els 20.000 euros, si bé després “caldrà veure què passa amb la memòria oral”, ha explicat Pérez.

En resum, aquesta oficina, que va obrir la setmana passada i tancarà en maig, té l’objectiu principal de recopilar informació per a ampliar la “memòria oral” i per a presentar “una possible querella” amb l’assessorament dels serveis jurídics de la Diputació. “Les institucions tenim l’obligació de fer justícia, memòria i reparació; no sols és tasca dels historiadors”, ha conclòs la diputada.

A banda d’acudir a l’oficina, també es pot contactar per telèfon (963883870) i per correu electrònic ([email protected] i [email protected]).

Comparteix

Icona de pantalla completa