Diari La Veu del País Valencià
La literatura en valencià trau tota l’artilleria a la Plaça del Llibre

La sisena edició de la Plaça del Llibre, que se celebrarà entre els dies 1 i 4 de novembre a la Plaça de l’Ajuntament de València, ha donat el primer tret d’eixida aquest dimecres, al Centre Octubre de cultura Contemporània, durant la presentació de les activitats que tindran lloc en la que ja és la segona fira de la ciutat “amb la peculiaritat que està dedicada al llibre en valencià”, ha destacat el president de la fundació del Llibre i la Lectura (FULL).

Una de les proves que la Plaça del Llibre està consolidada a la ciutat de València és el suport institucional, un fet que han destacat el secretari d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Toni Gisbert; Gemma Pasqual, vicepresidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana; Àfrica Ramírez, presidenta de l’Associació d’Editors del País Valencià; Nacho Larraz, president del Gremi de Llibrers de València, i Jesús Figuerola. Que la sisena edició compte amb el suport econòmic de les institucions era un fet impensable en 2013, quan va nàixer el germen del que és ara la Plaça. Aleshores es va impulsar per necessitat d’ocupar l’espai que mereix la literatura en valencià; ara, però, està preparada per a traure tota l’artilleria al carrer i convéncer els llibreters que hi ha oferta de qualitat i demanada de textos en llengua pròpia.

L’esdeveniment ha servit per a remarcar el potencial que té la Plaça del Llibre, iniciativa plantejada per a l’aparador més gran d’obres escrites en valencià. Toni Gisbert ha catalogat l’acció com un “model d’èxit” que ha quallat a València i durant dos anys a Alacant, però que, actualment, després del canvi de govern a la ciutat de la llum, es troba en l’aire la seua realització per la falta d’interés mostrat per l’executiu encapçalat pel popular Luis Barcala. Això no obstant, Figuerola ha afirmat que si es fa a Alacant serà igual com quan es va fer a València fa sis anys, per convenciment dels agents implicats en el llibre en valencià.

La directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, Carmen Amoraga, ha destacat la implicació dels autors i editors; la bona resposta que les edicions anteriors han tingut entre lectors i lectores, i el suport polític que l’actual govern està oferint. Ha reivindicat la necessitat de crear una conselleria de Cultura, idea que han secundat la resta de persones participants en la presentació i ha lloat el Pla Valencià de Foment de la Lectura els resultats del qual estan sent molt positius, ha defensat la també escriptora.

Jesús Figuerola, com a president de FULL –la principal entitat organitzadora de la iniciativa–, ha ressaltat el fet que el sector del llibre es mostra unit amb projectes d’aquesta dimensió. Ha recordat que la Plaça del Llibre és el segon esdeveniment literari més important de València i creu que és molt significatiu que estiga basat en obres en llengua pròpia. Així mateix, ha valorat que l’esdeveniment no ha parat de créixer any rere any.

Gemma Pasqual, per la seua banda, en representació de l’associació AELC, ha expressat que malgrat la importància d’adreçar-se a tota la població, hi ha dos sectors als quals cal fer-ho amb especial afany: els més joves, perquè “si la gent no llig quan són xiquetes i xiquets, no ho faran mai”; però també les persones grans, “perquè tenen més temps per a llegir però potser no se’ls ha donat l’oportunitat o la motivació de fer-ho en valencià”. L’escriptora també ha esmentat que les iniciatives d’aquest tipus ajuden a recuperar els espais públics, “que són els que pertoquen a la cultura, al llibre”.

La presidenta de l’Associació d’Editors del País Valencià, Àfrica Ramírez, ha valorat molt positivament l’ús de la Plaça de l’Ajuntament com a espai “per al debat i la cultura” i ha defensat la importància de l’acció per al gremi dels editors en actuar com a aparador de tots els llibres que ofereixen. Ramírez ha exposat que la iniciativa ha adquirit una dimensió tan gran per al sector que algunes editorials preparen obres per a alimentar la Plaça. Finalment, Nacho Larraz, president del Gremi de Llibrers, ha afirmat que les llibreries sempre “han apostat per esdeveniments on puguen mostrar múscul”. Ha posat l’accent en el fet que en la present edició se li ha donat una importància especial a les obres, tant infantils com per a adults, escrites per dones així com aquelles que tracten el feminisme, “de manera que es respondria a una demanda de la societat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa