Diari La Veu del País Valencià
Els bombers forestals dependran de la Generalitat abans d’abril de 2019

Els bombers forestals passaran a dependre d’una empresa pública de la Generalitat que es crearà abans de l’1 d’abril de 2019, un procés per al qual s’haurà de demanar una pròrroga a Tragsa, entitat per a la qual treballen actualment. El director general d’Emergències, José María Ángel, ha explicat a EFE que la nova empresa pública, Societat Valenciana de Gestió Integral de Serveis d’Emergències (SGISE), s’haurà de crear “a la carrera” perquè els bombers es puguen incorporar a ella com més prompte millor.

Per a això es demanarà una pròrroga a Tragsa des del 31 de novembre que concloga, com a màxim, l’1 d’abril del pròxim any, segons Ángel, que ha defensat la intenció del Consell de recollir els bombers “ajustats a dret” i la millor fórmula és crear una societat instrumental 100% pública. CCOO i UGT han subscrit el preacord per al pas dels bombers forestals a l’empresa pública mentre que el Sindicat de Policies i Bombers (SPPLB) i Intersindical Valenciana (STAS-IV) han rebutjat aquesta fórmula jurídica i són més favorables a ser considerats com a personal a extingir –en assumir l’Administració la gestió directa del servei– i CGT és probable que signe l’acord, segons Ángel.

Els sindicats majoritaris compten amb una representació del 64% segons les últimes eleccions sindicals en Tragsa, si bé el SPPLB ha qüestionat aquest percentatge, ja que correspon a tot el personal de l’empresa pública estatal i no únicament al col·lectiu de bombers forestals.

Per la seua banda, el director d’Emergències ha defensat que la creació d’una empresa pública que aculla el personal, uns 750 bombers, suposarà un millor desenvolupament del seu treball i complirà amb les exigències del personal: un increment salarial del 30%, el reconeixement de la segona activitat i un conveni propi.

Ha destacat que aquest procés ha estat ple de “dificultats i d’incomprensió” però que quan hi ha “voluntat i diàleg”, s’aconsegueixen els objectius. Des de CCOO, el seu portaveu, Antonio Criado, ha indicat que en l’empresa pública es negociarà un nou conveni que serà retroactiu des de l’1 de gener de 2018 i, per tant, “no es perdran els acords”, encara que la seua constitució requerirà uns mesos de tràmits i acords del Consell i de les Corts.

Per a Criado és “la solució menys dolenta” perquè existeix un compromís d’increment salarial del 30% i la segona activitat, que no solament suposa que els majors de 60 anys no actuen en incendis sinó que quan un bomber no supere les proves físiques anuals puga passar a aquesta segona activitat. A més, en la reunió del preacord es va aconseguir el compromís de modificar els contractes eventuals en indefinits i, en el cas dels bombers que treballen sis mesos en estiu, de considerar-los com a fixos discontinus.

El SPPLB ha criticat que ara es condicionen els acords a dependre d’una mercantil i assegura que s’està incomplint la llei en l’esperit de reversió pública, segons el seu portaveu, Toni Aroca, que defensa la subrogació directa. Segons Aroca, Compromís i Podem advoquen també per aquesta idea i ha assenyalat que s’haurà d’aplicar la ultraactivitat en el conveni de Tragsa, que caduca en desembre. Ha afegit que el que es planteja és negociar un conveni d’una altra empresa mentre es roman en Tragsa i que no s’ha entregat cap informe jurídic de l’Advocacia.

Els bombers forestals han protagonitzat diverses jornades de vaga des de setembre –alguns fins i tot s’han posat en vaga de fam– per a reivindicar una pujada salarial que se’ls va prometre.

Comparteix

Icona de pantalla completa