Diari La Veu del País Valencià
Una associació de Llíria tractarà d’exhumar les restes de 112 persones soterrades en una fossa del cementeri

L’Associació de familiars i víctimes del franquisme ‘Cementeri de Llíria’, que ha celebrat el seu acte de presentació aquest dimecres al cementeri de la capital del Camp de Túria, naix amb l’objectiu de localitzar i exhumar la fossa comuna on es van soterrar 112 persones afusellades durant la Guerra Civil i la postguerra, segons detalla l’Ajuntament en un comunicat.

La presentació ha coincidit amb el 79é aniversari dels afusellaments del 24 d’octubre de 1939. A més de l’alcalde, Manolo Civera, han participat el president de ‘Cementeri de Llíria’, Sergio García; el coordinador del Grup per la Recuperació de la Memòria Històrica (GRMH) a València, Matías Alonso, i familiars d’algunes de les víctimes que portaven fotografies dels difunts.

Durant aquest matí de dimecres, els presents han visitat la zona on se sospita que es troba la fossa comuna de Llíria i també la ubicació on es van produir els afusellaments, al costat de l’actual mur exterior del cementeri edetà.

L’alcalde ha garantit que l’Ajuntament de Llíria facilitarà a l’associació els instruments necessaris, amb l’objectiu de “garantir el dret de totes les persones a tindre un soterrament amb dignitat”. “Les institucions tenim l’obligació de restablir la normalitat i fer possible que la societat conega la nostra història per a aprendre dels errors del passat”, ha assegurat.

Sota aquesta premissa, el consistori edetà té la intenció de construir un monòlit en record de les víctimes, en què figuraran els noms de tots els afusellats i la data de la seua mort. Aquestes persones van ser assassinades durant les quinze jornades d’afusellament –entre el 15 d’abril de 1939 i el 15 d’abril de 1940– que es van realitzar al cementeri de la capital del Camp de Túria.

S’estima que hi ha 112 persones afusellades en la fossa comuna del cementeri de Llíria, la segona més gran de tota la demarcació de València per darrere de la del cementeri de Paterna. Les víctimes de la fossa comuna de Llíria provenien de diferents pobles de la comarca del Camp de Túria i també de la Serrania i de l’Horta.

Comparteix

Icona de pantalla completa